Ensar Vakfı Konya Şubesi, Birlik Vakfı Konya Şubesi ile birlikte “Prof. Dr. Hayrettin Karaman Hocamıza Vefa Gecesi” düzenledi. Mevlana Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirilen programda, arkadaşları ve talebeleri hatıralarıyla “Hocaların Hocası” diye tabir ettikleri Karaman’ı anlattı.
‘HOCAMIZIN MÜCADELESİNİN ŞAHİDİYİZ’
Ali Bektaş’ın moderatörlüğünü yaptığı programın açılışında konuşan Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Hayrettin Karaman’ın hayatının, ülkemizin bugünlere gelmesinde verilen mücadelenin, çekilen sıkıntıların, azmin ve kararlılığın canlı bir örneği olduğunu belirterek, “Bu evrede darbelere, fitnelere, Müslümanları yok saymalara rağmen bu ülkenin asli unsurlarını, inancını, kültürünü tekrar yeşertmek ve öne çıkarmak için verilen bütün emekleri hocamın şahsında saygıyla yad ediyorum. Asılsız ve köksüz bir millet oluşturma gayretlerinin bünyemizde meydana getirdiği dejenerasyonun tamiri hususunda da asla ümidimizi kaybetmedik. Bu hususta muhterem hocamın yerleşik yanlış inanışlara rağmen doğruyu ve hakkaniyeti, ilmin ışığında, zorlaştırmadan, kolaylaştırarak verdiği mücadele ve gayretin şahidiyiz” dedi.
‘DAVAMIZ İMAM HATİP DAVASIDIR’
Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Mustafa Kaçar da Konya İmam Hatip’in ikinci mezunlarından olan Karaman’ın Konya’nın yakın dönem eğitim hayatına ayna tuttuğunu, kültür hayatını eserleriyle hatırlattığını söyledi. “Davamız İmam Hatip davası” diyen Kaçar, bu davanın imanlı, Müslüman Türk gençliğinin yetişmesi davası olduğunu ve her zaman bunun savunucusu olacaklarını kaydetti. Kaçar, Bosna Hersek Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Ensar Vakfı’na ait kız öğrenci yurduna da Selçuklu Hayrettin Karaman Kız Öğrenci Yurdu ismini verdiklerini ifade etti.
‘TALEBE OLMAYA GAYRET ETTİK’
‘Prof. Dr. Hayrettin Karaman Hocamızın hatıralarını okuduk, dertlerini dinledik, talebe olmaya gayret ettik’ diyen Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, “Muhterem hocamızın yaşadığı bir hayat vardı. Çilesi ile sıkıntısıyla, soğuğuyla, sıcağıyla, rüzgarıyla o dönemleri hocamız iliklerine kadar yaşadılar. Bugün bizler bile onların o önde gitmişlerin önder oluşlarının, o yol açışlarından gelerek belki de o gün ektikleri tohumların meyvesini yiyoruz. Bunca çileye rağmen hocamız saatlerce okur, çalışır, didinir. Rabbimizden her kitap öncesinde bir 10 yıl ister. Biz de hocamız için bir 10 yıl daha isteyelim. Cenab-ı hak ona ömürler versin, onun günlerini belirlesin, daha çok bize eser bıraksın. Daha çok önümüzde olsun, önderimiz olsun, önümüz olsun. Biz de onun talebesi olmaya devam edelim” ifadelerini kullandı. AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Hacı Ahmet Özdemir, Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile çok sayıda davetlinin katıldığı programda, Hayrettin Karaman’ın arkadaşları ve öğrencileri anılarından örnek vererek hocalarını anlattı.
‘HAYRETTİN KARAMAN, HEPİMİZİN HOCASIDIR’
Konya İmam Hatip’te birlikte okuduğu arkadaşı Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın okula nasıl geldiğini anlatan Mustafa Ateş, Karaman’ı “Hepimizin hocası” diye tanımladı. Ateş, bugün, Prof. Dr. Hayrettin Karaman sayesinde dini bir dönüşüm yaşandığını ifade etti. Bütün arkadaşlarını okumaya teşvik edip hepsinin ağabeyi olduğunu belirten Dr. Ahmet Baltacı ise Karaman’ın gayretli çalışmalarıyla herkese rehber olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, kitaplara düşkün olan Karaman’ın kendisine, arkadaşlarına ve çevresine faydalı bir insan olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı ise 1960 ihtilalinden sonra kapatılma kararı alınan İmam Hatip okullarının Karaman’ın bir konuşmasının ardından bu kararın iptal edildiğini anlattı. Prof. Dr. Uzunpostalcı, “Hayrettin Bey o gün savaşı bitiren bir konuşma yapmıştır” dedi.
‘ÇOCUKLARI VE TORUNLARI DA İZİNDEN GİTTİ’
Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın damadı ve aynı zamanda öğrencisi olan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, İmam Hatip neslinin öncü isimlerinden birisi olan babasının kendi çocukları ve torunlarının da onun izinden gittiğini bildirdi. Bir diğer öğrencisi Dr. Ahmet Akman da Karaman’dan hem yöntemsel, hem muhteva açısından çok şey öğrendiğini, bu nedenle kendini şanslı saydığını söyledi. Programa katılan torunu Muhammed Tahir Kılavuz da dedesi Hayrettin Karaman’ın ev ortamında bile kendilerine hocalık yönünü hissettirdiğini, İmam Hatip’te öğrendiklerinden daha fazlasını dedesinden öğrendiğini anlattı. Konuşmaların ardından izleyicilere Hayrettin Karaman’ın hayatını anlatan bir video gösterildi. Ardından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, davetlilere ilahilerini sundu.
‘GÜCÜMÜZ VE ÖMRÜMÜZ YETTİĞİNCE ÇALIŞACAĞIZ’
Son olarak kürsüye gelen Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Konya'nın vefalı bir şehir olduğunu ve ahde vefanın çok önemli bir İslami değer olduğunu vurgulayarak, “Azmimizi hissettirmek ve gençlere aksettirmek için gücümüz ve ömrümüz yettiğince çalışmaya devam edeceğiz. Develer gibi yattığımız yerden değil, çalışarak öleceğiz” diye konuştu. Karaman, Konyalıların vefasına hediye olarak yazdığını ifade ettiği şiirini okudu. Programını sonunda Ensar Vakfı Konya Şube Başkanı Mustafa Kaçar ve Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Prof. Dr. Hayrettin Karaman’a günün anısına tablo hediye etti. Programa katkı sunanlardan Mustafa Ateş, Dr. Ahmet Baltacı, Prof.Dr. Ali Osman Koçkuzu, Prof.Dr. Mustafa Uzunpostalcı, Prof.Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Dr.Ahmet Akman, Prof.Dr. Mehmet Emin Ay, Muhammed Tahir Kılavuz, Ali Bektaş , Birlik Vakfı Konya Şubesi Yönetim Kurulu ve Organizasyon Komisyonu Üyesi Edibe Yılmaz veAlaaddin Yılmaz ile Ensar Vakfı Konya Şubesi Yönetim Kurulu ve Organizasyon Komisyonu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu’na, Prof. Dr. Hayrettin Karaman’ın eliyle plaket takdim edildi.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ