Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi, içinde birçok disiplini barındıran İslâmi geometrik desenleri uluslararası ve profesyonel düzeyde ele alabilmek, konunun alanının uzmanları tarafından incelenmesini ve gündeme gelmesini sağlamak amacıyla, “Uluslararası İslâm Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı” düzenlemektedir.
Haliç Kongre Merkezi'nde 24 Eylül 2018 Pazartesi günü 4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Ayşe Taşkent’in açılış konuşmaları ile başladı.
Prof. Dr. Selçuk Mülayim " Hendese " , Prof. Miroslaw Majewski "Geometrik desenler neden geometrik olarak adlandırılır?", Asiye Kafalıer Dönmez "Geometrik desenler ve tezhip sanatı", Ameet Hindocha "Üçgen ve diktörgen şebekelere dayalı desenlere giriş",Hamidreza Kazempour & Moones Rahmandoust - "Arabesk desenler" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Haliç Kongre Merkezi'nde yoğun bir katılımla açılışı yapılan 4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 25-28 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Tasarım Merkezi'nde atölye programlarıyla devam etti. Çalıştayın son günü 29 Eylül 2018 Cumartesi ise Bursa’ya teknik bir gezi düzenlendi.
4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı - Atölyeler 1. Gün
Haliç Kongre Merkezi'nde 24 Eylül 2018 Pazartesi günü açılışı gerçekleştirilen 4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı atölye programları yapıldı. İstanbul Tasarım Merkezi'nde 25 Eylül 2018 Salı günü başlayan atölye programları, İsmet Terzioğlu ile Geleneksel kündekari sanatı ve zenaati" ders ve uygulama gösterisi ile gerçekleştirildi. 4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı'nın ilk günü öğleden sonraki bölümünde Çalıştay Koordinatörü Prof Miroslaw Majewski ile Süleymaniye Camii ve Şehzade Camii'ine teknik gezi düzenlendi.
"4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı"- Atölyeler 2. Gün
4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı’nın ikinci günü sabah oturumunda Leyla Betül Küçük ve Nilgün Tanyaş birlikte hazırladıkları “Çini Tasarımı ve Uygulanması” başlıklı atölye çalışması gerçekleştirildi. Çalıştayı’nın üçüncü günü öğlenden sonraki oturumunda “Dr. Hamidreza Kazempour & Dr. Moones Rahmandoust” ile “Arabesk Desenleri: Giriş ve Çizim Teknikleri” uygulama dersi gerçekleştirildi.
"4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı"- Atölyeler 3. Gün
4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı’nın üçüncü günü sabah oturumunda “Dr. Shahboz Mustafoev” ile “Orta Asya’da 15. Yüzyıldan Kalma Tarihi Yapılarda Süs Desenlerinin Restorasyon Yöntemleri” uygulama dersi gerçekleştirdi. Çalıştayı’nın dördüncü günü öğlenden sonraki oturumunda Eric Gjerde ve Rüya Aydınoğlu ile “İslam sanatında 3 boyutlu geometrik desenleri oluşturmak için kâğıt mühendisliği tekniklerinin kullanılması” uygulama dersi gerçekleştirildi.
"4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" - Atölyeler 4.Gün
4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı’nın atölyelerdeki dördüncü günü sabah oturumunda “Neslihan Koçak ” ile “Türk ahşap kalem-işi sanatından geometrik desenler” uygulama dersi yapıldı. Çalıştayın öğlenden sonraki bölümünde “Prof Miroslaw Majewski ” ile “Ongenli desen çalışmaları için gereh temelleri” uygulama dersi, “Yasemin Demir ile Tezhip sanatı ile geometrik desen tasarımı” uygulama dersi, “Ayşe Yılmaz ile İslam sanatında geometrik desenler ile yüzey tasarımı” uygulama dersi ile atölye programları başarıyla tamamlandı.
Atölye çalışmalarının ardından İstanbul Tasarım Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı'nın son gününde (29 Eylül 2018 Cumartesi) çalıştay uzmanları ve katılımcılarla birlikte Bursa’ya teknik gezi düzenlendi. Prof. Dr. Mustafa Kara rehberliğinde Bursa Ulu Cami, Muradiye Külliyesi, Yeşil Türbe ve Cami'sinde ki geometrik desenler incelendi. Uluslararası çalıştay serisinin dördüncüsü; 24-29 Eylül 2018 tarihinde, İstanbul Tasarım Merkezi'nde, “Ahşap ve Çini’de Geometrik Desenler” alt başlığı ile gerçekleştirildi.
Davetli Konuşmacı ve Atölye Yöneticileri
1. Prof. Dr. Miroslaw Majewski (Polonya) (Çalıştay Koordinatörü)
2. Prof. Dr. Selçuk Mülayim (Türkiye)
3. Dr. Hamidreza Kazempour (İran)
4. Dr. Moones Rahmandoust (İran)
5. Dr. Shahboz Mustafoev (Özbekistan)
6. Ameet Hindocha (İngiltere)
7. Eric Gjerde (ABD)
8. Asiye Kafalıer Dönmez (Türkiye)
9. Neslihan Koçak (Türkiye)
10. İsmet Terzioğlu (Türkiye)
11. Leyla Betül Küçük (Türkiye)
12. Nilgün Tanyaş (Türkiye)
13. Ayşe Yılmaz (Türkiye)
14. Yasemin Demir (Türkiye)
15. Rüya Aydınoğlu (Türkiye)
Yurt Dışından Gelen Uzmanların Sunum ve Atölyeleri
Hamidreza Kazempour (İran), Arabesk desenleri: Giriş ve çizim teknikleri (ders ve atölye)
Moones Rahmandoust (İran), Arabesk desenleri: Giriş ve çizim teknikleri (ders ve atölye)
Shahboz Mustafoev (Özbekistan), Orta Asya'da 15. yüzyıldan kalma tarihi yapılarda süs desenlerinin restorasyon yöntemleri (ders ve atölye)
Ameet Hindocha (İngiltere), Üçgen ve dikdörtgen şebekelerine dayalı desenlere giriş (ders)
Miroslaw Majewski (Polonya), Geometrik desenler neden geometrik olarak adlandırılır? (ders 1);
Ongenli desen çalışmaları için gereh temelleri (ders 2)
Eric Gjerde (ABD), İslam sanatında 3 boyutlu geometrik desenleri oluşturmak için kağıt mühendisliği tekniklerinin kullanılması (ders ve atölye)
Türkiye’deki Uzmanların Sunum ve Atölyeleri
Selçuk Mülayim, Türk geleneksel sanatı üzerine (ders)
Asiye Kafalıer Dönmez, Geometrik desenler ve tezhip sanatı (ders)
Neslihan Koçak, Türk ahşap kalem-işi sanatından geometrik desenler (ders ve atölye)
İsmet Terzioğlu, Geleneksel kundekari sanatı ve zenaati (ders ve uygulama gösterisi)
Leyla Betül Küçük, Çini tasarımı ve uygulanması (ders ve atölye)
Nilgün Tanyaş, Çini tasarımı ve uygulanması (ders ve atölye)
Ayşe Yılmaz, İslam sanatında geometrik desenler ile yüzey tasarımı (atölye)
Yasemin Demir, Tezhip sanatı ile geometrik desen tasarımı (atölye)
Rüya Aydınoğlu, Eric Gjerde ile Origami (atölye)