Ensar Buluşmalarında 'Türkiye’de Yayıncılık ve Kütüphanecilik' Konferansı

Ensar Vakfı’nın her hafta düzenlediği Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu oldu.
GENEL MERKEZ
HABER
6 YIL ÖNCE
Ensar Buluşmalarında 'Türkiye’de Yayıncılık ve Kütüphanecilik' Konferansı

Ensar Vakfı’nın her hafta düzenlediği Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu oldu. “Türkiye’de Yayıncılık ve Kütüphanecilik” konulu konferans Ensar Vakfı Ankara Şubesi’nde gerçekleştirildi.

Konferans Mustafa Uludağ’ın takdimiyle başladı. Mustafa Uludağ; “Yüce Rabbimiz, biz kullarına Peygamberimiz aracılığıyla kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i göndermiş, bu nedenle de kâinat kitabını okumamızı, anlamamızı istemiştir. Buradan hareketle oluşturulan, yazılan kitaplar insanlar için bir dost ve aynı zamanda bir gelecek olmuştur. Bir düşünür kitaplar da dostlar gibi iyi seçilip okunmalı demektedir. Ayrıca Nuri PAKDİL de “Kitap okumadan meydan okuyamazsınız” sözüyle kitap okumanın önemini vurgulamaktadır. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde kütüphanedeki kitaplar vakıf durumuna getirilmiş ve korunmuştur. Kütüphaneler sadece kitapların muhafaza edildiği yer değildir. Kütüphaneler de okullar kadar önemlidir. İlim, eğitim ve bilginin kazanıldığı mekânlardır. Kitapsız bir ev ruhsuz bir vücuttur. Kütüphaneler geçmişten geleceğe açılan kapılardır. Osmanlı toplum hayatında da kitabın önemli bir yeri vardır ve hediyeleşme geleneğinde de kitap en önemli önceliklerden biri olmuştur. Padişah IV. Mehmet’in, Edirne’de iki şehzadesinin evlenmeleri dolayısıyla yapılan düğünlerde, şehzadelere düğün hediyesi olarak kitap hediye etmesi, kitaba verilen değeri göstermektedir.” diyerek sözü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’ya bıraktı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu konuşmasına kendini tanıtarak başladı. Turşucu; “Gayrisafi milli hasılamız içerisinde bizim kitaba ayırdığımız yeri tespit etmek istersek, geçen sene itibariyle 700 milyon civarında kitap basılmış. Biz dünyanın en iyi kitap okuyan çok kitap satılan ülkesiyiz demek için söylemiyorum. Ortada bir kitap oranı var, olanı gösterelim. Üzerine ne koyabiliriz bunlar ayrı. Türkiye’deki kütüphane sayısı kaç? Kütüphane deyince hangi tür kütüphane? 1000 civarı kütüphane var gibi gösterenler var. Diğerlerini kütüphane olarak saymıyorlar. Halk Kütüphanelerini sadece kütüphaneden sayan çevreler var. Halk kütüphaneleri özü itibariyle herkese açıktır. İhtisas kütüphaneleri veya okul kütüphaneleri gibi halk kütüphanelerinin içinde dikiş-nakış,İngilizce,Osmanlı kursunun verildiği yerler olarak düşünün. Kütüphane dediğimiz mekanlar aslında toplumsal merkezlerdir. Daha eskiye gidelim şehirlerin merkezleridir. Kirli kanı alır,toplar, temizini verir. Kütüphanelerde modern eğitim sistemleri çıktı. Kütüphaneler eğitimin de verildiği külliyelerdi. Modern eğitim sistemi ve televizyonun, internetin çıkması kütüphaneden alan çaldı,temelinden taş çaldı. Sinemanın başına gelen kütüphanenin de başına geldi. Önceden sinemaya giden kişi sayısı 1980li 90lı 2000li yıllarda düştü. Sinemayla ilgili olarak yeniden keşif, ateşini harlama durumu oldu. Geçtiğimiz yıllar itibariyle sinemadaki gişe sayısı 60 milyonlara ulaştı. Tabi bu gişeler kaliteli midir tartışılır. Kütüphanelerde de dünyada da aynı durum söz konusu, genetik kaymayla karşı karşıyayız. Bunu giderip yerine oturtmanın vakti geldi. Zira ihtiyaç sıralamasında kitap 235. Sırada. 2000li yılların başından itibaren eve giren paraya bakarsak yeni yeni geri dönüşler almaya başlıyoruz. Kitapçılık,yayıncılık konusunda da böyle gelişmeler var." dedi.

"Kitap, kütüphane, irfan, fazilet hayatımız daha üst olmalı."

Turşucu; "Gelecek nesilleri yeniden inşa etmenin peşinde olan insanlarız biz. Böyle bir devlet olmak zorundayız. Tüm devletleri düşündüğümüzde iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar kendi ayakları üstünde duran devletler vardır. Ülkemizde milli kütüphanemiz, halk kütüphanemiz 1143 tane var, 552 tane üniversite kütüphanemiz var. Her sene kütüphaneleri devrettiniz azalttınız derler biz 322 tane kütüphaneyi yerel yönetimlere devretmişiz. Her gün yenileri açılıyor. Halk kütüphaneleri zaten yerel yönetimler üzerinden gitmesi gereken yerlerdir. Yerel yönetimlerin bu sahaya girmesi demek geleceğe yönelik umutlu olmamızı gösterir. Sevindirici gelişmelerden bir tanesi de yerel yönetimlerin adam akıllı kütüphaneler açmaya başlamasıdır. Beyoğlu’nda, Zeytinburnu’ndaki kütüphaneler gibi. Kütüphane; külliyesi olan yerlerden bahsediyoruz, sadece kitap almaktan değil. Diğer kütüphanelerimizi de 24 saat açık tutma konusunda çalışmalarımız var. Devlet mantığıyla bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Belediye açtığı zaman 3 kişi ile çok iyi işletebiliyor kütüphaneyi. Fakat devlet mantığıyla baktığımızda bu iş o kadar kolay olmuyor. Biz bununla da mücadele etme konusunda mükellefiz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz bazı il halk kütüphanelerimizi 22.00’ye kadar açık tutmaya başladık. Personelimizden de fedakârlık bekliyoruz, bu işler özveri gerektiriyor. Pilot uygulamalara başladık 30 ilde yaklaşık. İşten, okuldan çıktıktan sonra bir iki saat de olsa uğranılabilecek kütüphanelerimiz olsun istiyoruz. Kütüphane dediğimizde hangi tür kütüphane olduğuna bakmalıyız. 27280 kütüphanemiz var. 1000 civarında belediye kütüphanemiz var. 70.000 kişiye bir kütüphane düşüyor seklinde iddialar var, ancak sadece bize bağlı kütüphanelere bakıp bunu söylüyorlar. Onun haricinde de kütüphanelerimiz var. Yeterli mi, kesinlikle değil. Gönlümüzden geçen semt kütüphanelerimiz de olmalı. Bir farkındalık oluşturmaya başlandığında gerisi geliyor. Konya’da 2011 yılında belediye ile ortaklaşa yaptığımız bir kütüphane var. Bir külliye,bir kompleks şeklinde yapmaya çalışıyoruz. Konya’daki kütüphanemize günlük yaklaşık 5500 kişi geliyordu. Biz eğer iyi bir şey yapmaya çalışırsak bu millet bunun karşılığını kat kat verir. Gezici kütüphanelerimizi biz işlevsel hale getirmeye çalıştık. İçerisinde televizyonumuz, kitaplarımız, dergilerimiz var. Biz, bunu mümkünse 81 ile yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu sene 10 tane aldık. Gelecek seneye de 10 tane İnşallah alacağız... 223 yerde bizim şantiyemiz var. Yavaş yavaş hazmede hazmede ifade ediyoruz. İfrata ve tefrite kaçmadan bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Konferansın sonunda katılımcılardan gelen soruları cevapladı ve konferans Kur’an-ı Kerim tilavetiyle sona erdi.  

Haber Galerisi
Facebook
Hesaplarımız
Twitter
Hesaplarımız
Youtube
Hesaplarımız
Instagram
Hesaplarımız
Linkedin
Hesaplarımız
Web
Sitelerimiz
EĞİTİMLER
DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ
Değerler Eğitimi Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
İSTANBUL TASARIM MERKEZİ
İstanbul Tasarım Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
YAYINLAR
eser
baskı

Ensar Yayın Grubu; Ensar Neşriyat, Gülhane Yayınları, Vefa Yayınları, Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Yayınları, İSAV Yayınları ve İstanbul Tasarım Yayınları gibi 7 farklı tematik yayını bünyesinde tutmaktadır.

Son çıkan eserler aşağıda listelenmektedir. Daha fazlası için ensarnesriyat.com.tr web adresini ziyaret ediniz.

YENİ ÇIKAN YAYINLAR

Daha fazlası için
ensarnesriyat.com.tr
YURT HİZMETLERİ
yurt
öğrenci

Ensar Vakfı Yurtları, yurtlarında misafir ettiği öğrencileri ailelerinin birer emaneti olarak görmektedir.

Gençlerimizi kişisel ve mesleki gelişim odaklı, ülkesini ve dünyayı tanıyan kişiliği ile örnek teşkil edecek bir insan olarak yetiştirmeyi amaçlayan Vakfımız 30 Kız ve 19 Erkek Yurdu ile toplamda 49 yurtta 4857 Öğrenci kapasitesiyle hizmet vermektedir. 2019-2020 Eğitim yılında Ensar Vakfı Yurtlarının doluluk oranı %93,5 olmuştur.

Yurt ve şehir oryantasyon programı ile başlayan öğrenci faaliyetleri öğrencilere yönelik

•   Yaygın Eğitimler,
•   Seminerler,
•   Konferanslar,
•   Kariyer Gelişim Programları
•   Atölyeler ile desteklenmektedir.

Sivil toplum kuruluşları arasında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi çalışmasıyla öncü olan Ensar Vakfı, öğrencilerine bireysel terapi hizmetinin yanı sıra; yurtlarda PDR, Psikoloji bölümlerinde okuyan ve bu alanlara ilgi duyan öğrencilere yönelik Psikoloji Atölye Çalışmaları, Film analizleri ve mesleğe hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir.

B12 Dergisi

Ensar Vakfı Yurtlarında yazmaya, çizmeye, okumaya, hayal kurmaya, şiir yazmaya yeteneği olan ve geliştirmek isteyen öğrencilerin çalışmalarını yayınladığı, tamamen öğrenci emeği bir dergi çalışmasıdır.

BURS

1. LİSANS BURSLARI

“Ensar Vakfı Lisans Bursları” İstanbul’da öğrenimine devam eden öğrencileri desteklemek amacıyla verilen burslardır. Bu burslar Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) tarafından projelendirilerek öğrencilerin başvurusuna açılmaktadır. Vakfımız burs başvurularını Eylül-Ekim ayları içerisinde yalnızca online başvuru formu üzerinden almaktadır. Başvuru dönemi dışında ve şahsen, mail, mesaj, faks, telefon yoluyla burs başvurusu alınmamaktadır.

• Öğrencinin burs programına başvuru yapabilmesi için belirtilen ön başvuru şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.

• Müracaat eden adayların başvuru bilgileri üzerinden sistem puanlaması oluşturulmakta, aile gelir durumu, bölüm, sınıf, başarı sıralaması ve not ortalaması gibi değişkenler dikkate alınarak bursiyer kontenjanının en az iki katı kadar aday mülakata davet edilmektedir.

• Mülakat değerlendirmesi olumlu sonuçlanan öğrencilerden bursiyerlik evrakları teslim alınarak başvuru esnasında verilen bilgilerin kontrolü yapılmaktadır.

• Lisans bursları Ekim-Haziran aylarını kapsayan 9 aylık süre boyunca verilir. Nakit bursun en fazla %10’una kadarlık miktar öğrenciye kitap bursu olarak tanımlanır.

• Burs miktarı her yıl Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

2. ARAŞTIRMA BURSLARI (LİSANSÜSTÜ)

Lisansüstü bursları, DEM’in akademik çalışma alanları ve araştırma konuları çerçevesinde verilmektedir. DEM’in belirlediği araştırma konuları üzerinden 12, 18, 24 aylık periyotlarla araştırma projeleri olarak ilan edilmektedir. Araştırma Projelerinde proje danışmanı ve yürütücüsü olarak akademisyenler yer almaktadır. Ayrıca bu projelerde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine araştırmacı ve asistan olarak görev verilmektedir. Proje kapsamında ve süresince görev alan öğrencilere lisansüstü bursu verilmektedir. Araştırma Projelerinin duyuru ve başvurularını www.dem.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

3. İHL BURSU

Ensar Vakfı tarafından Türkiye’deki İmam Hatip Liseleri’nde örgün olarak öğrenimlerine devam eden öğrenciler için sağlanan burs imkanıdır.

• Bu burs programı Türkiye’de İmam Hatip Liselerinin Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında okuyan öğrencileri kapsamaktadır.

• İHL Bursuna başvurunun birincil şartı maddi olarak bursa ihtiyacı olmaktır.

• İHL Bursları Ensar Vakfı Şubelerinin koordinasyonunda Türkiye genelinde 7000 öğrenciye verilmektedir.

PROJE
toplam
proje

2012 yılından bugüne tüm eğitim kademelerine yönelik olarak Genel Merkez ve Şubeler adına proje üretme, yazma, yürütme, denetleme, raporlama, araştırma ve geliştirme süreçlerini yönetmektedir.

Gençlik Spor Bakanlığı, Ulusal Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi proje hibe desteği sağlayan kurum ve kuruluşların desteği ile ulusal ve uluslararası alanda bir çok projeyi hayata geçirmiştir.

2012 – 2020 yılları arasında Gönüllülük, Kişisel Gelişim, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Kitap Kahve, Kültür Sanat, Yenilikçi Fikirler ve Çevre alanlarında Genel Merkez yürütücülüğünde 20 proje, 54 ilde yer alan 72 şubesinde ise 127 adet proje ile toplamda 147 proje gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca "EuroDesk Temas Noktası" ve "Kariyer ve Staj Ofisi" Proje Koordinasyon Merkezi bünyesinde yer almaktadır.

EuroDesk Temas Noktası

Ensar Vakfı tarafından, 2018 yılında Erasmus+ Eurodesk Türkiye Ağı Eurodesk Türkiye Temas Noktası Teklif Çağrısı kapsamında sunulan başvuru T.C. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiştir. 2019 yılı itibari ile Ensar Vakfı “EurodeskTürkiye Temas Noktası” olarak gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermek amacı Ulusal Ajans tarafından yetkilendirilmiş ve faaliyetlerine devam etmektedir. detaylı bilgi ve iletişim

Kariyer ve Staj Ofisi

Kariyer ve Staj Ofisi, OIC Intern Staj Programı ile gençlere dair edindiğimiz tecrübeler ve öngörülen ihtiyaçlar çerçevesinde eğitim, kariyer danışmalığı ve stajdan oluşan 3 ana kategoride üniversiteli ve yeni mezun gençlere hizmet veren bir kariyer ofisidir. Bunun yanı sıra gençlerin kariyer gelişimlerine katkıda bulunabilecek çeşitli program ve etkinlikler de Kariyer ve Staj Ofisi’nin hedefleri arasındadır.Kariyer ve Staj Ofisi’nin faaliyet alanları aşağıdaki gibidir;

SOSYAL SORUMLULUK
CAMİİ İMARLARI
CAMİİ İMARLARI

İbadete açılan Hz. Aişe Camii ve inşaatı devam eden Ateştuğla Camii inşaatı sosyal sorumluluk projelerimiz arasındadır.

YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Sosyal Sorumluluk çalışmalarına inşaat projeleriyle de devam eden vakfımız, İmam Hatip Neslinin ihyası için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, 20 bin metrekare üzerine kurulu 3 bloktan oluşan Yalova Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi İnşaatı devam etmektedir.

AŞEVİ HİZMETİ
AŞEVİ HİZMETİ

Bağcılar Zeliha Hatun Aşevi’nde ihtiyaç sahiplerine her gün 3000 kişilik yemek ikramı yapılmaktadır.

HER YURDUN BİR YETİMİ VAR
HER YURDUN BİR YETİMİ VAR

Ensar Vakfı Yurtlarında kalan öğrenciler tarafından yapılan proje ile öğrencilerimiz yetim çocuklara kol kanat germeye çaba gösteriyor.

GÜLÜMSETEN EMEK
GÜLÜMSETEN EMEK

Gülümseten Emek Projesi, Suriye savaşında çocukluğundan uzaklaştırılan, küçük yaşlarına koskocaman acılar sığdıran Suriyeli çocukları bir nebze gülümsetebilmek niyetiyle Genç Ensar ve Hanımlar Komisyonu tarafından el emeği ile hazırlanan 8000 bez bebek ve çeşitli hediyeler Suriye’nin Azez Bölgesinde bulunan mülteci kampında yaşayan çocuklara ulaştırılmıştır.

DEMET SEZEN PROJESİ
DEMET SEZEN PROJESİ

Öğrencilerimiz oluşturulan kumbaraya ayda 5 lira bağışlayarak Ramazan ayında İdlib’deki yetimlere iftar vermişlerdir.

FİDAN DİKİMİ
FİDAN DİKİMİ

Ensar Vakfı’nın farklı çalışmalarında görev alan gönüllülerimiz adına Kudüs Abdülhamithan Fidanlığında 1.500 fidan dikilmiştir.

SU KUYUSU PROJESİ
SU KUYUSU PROJESİ

Kız ve erkek yurtları öğrencilerimiz ve yurt yöneticilerimiz Afrika’da 3 ayrı su kuyusu açtırmıştır.

ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN
ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN

Yurt öğrencilerimiz Gazze’deki çocuklara mont ve bot hediye etmişlerdir.

YEMEK HİZMETLERİ
günlük
öğrenciye
üç çeşit
ücretsiz yemek

Genel Merkez yemekhanemizde deneyimli ve tecrübeli aşçılarımız tarafından 600 öğrenciye günlük üç çeşit ücretsiz yemek hizmeti vermekteyiz.

Özellikle Genel Merkezimize yakın üniversitelerde okuyan öğrencileri öğle yemeği için ağırlamaktayız. Ramazan aylarında ise Ramazan Ayı’nın mutluluğunu, huzurunu, bereketini iftar yemeklerinde öğrencilerimizi ağırlayarak paylaşmakta ve yaşamaktayız.

2006-2020 yılları arasında 110 İmam Hatip Okulunda orta öğretimde okuyan 25.000 öğrenciye üç çeşit yemek üretimi ve sunumu hizmeti verilmiştir.

Yemek Hizmetleri