Ensar Buluşmalarında 'Günümüz Müslümanı ve Sorumluluk Bilinci' Konferansı

Ensar Vakfı Ankara Şubesi'nin her hafta düzenlediği Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Ankara İl Müftüsü Mehmet SÖNMEZOĞLU oldu.
ANKARA
HABER
6 YIL ÖNCE
Ensar Buluşmalarında 'Günümüz Müslümanı ve Sorumluluk Bilinci' Konferansı

Ensar Vakfı Ankara Şubesi'nin her hafta düzenlediği Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Ankara İl Müftüsü Mehmet SÖNMEZOĞLU oldu.

Program  Mustafa ULUDAĞ’ın takdimiyle başladı. Uludağ: “Sorumluluk bilinci, dünyada hatasız yaşamak için gerekli bir tutumdur. Sorumluluk, kişinin üzerine aldığı her şeyden hesap vermeye hazır olması demektir. Sorumluluk almış insan, hesap verir; kendi bilincinin, gücünün ve kendi eyleminin sınırları içinde olaya sahip çıkar. Sorumluluk bilinci, kişinin olgunlaşma sürecinde, nerede olduğunun en iyi göstergesidir. İnsan, bir şeyi yapmaya karar verdi mi, sonuna kadar gitmeli; ama yaptığı şeyden sorumluluk almalıdır. Ölüm bilincine sahip insan, yaptığı her şeyin hesabını verme şuuruyla yaşamalıdır. “İnsan başıboş bırakılacağını mı zanneder?” (Kıyamet 75/36) ayetiyle sorumsuzca yapılacak davranışlardan uzak durulması istenmiştir. Kâinatta her şeyi bir düzene göre programlayıp, çeşitli işlerle görevlendiren Yüce Allah (c.c), insanı aklı ve düşüncesi sayesinde, eylemlerinde serbest bırakmış, dünya ve ahretin mutluluk yollarını gösteren öğütler vermiştir.” dedi. 

Sayın Sönmezoğlu sözlerine, “Muharrem aylarının son günlerinde, son gecelerinde Allah’ın Hz. Adem’den başlayarak Hz. Muhammed’e kadar olan süreçte insanoğlunu hidayete erdirdiği gibi bizleri de hidayete erdirsin.” Diyerek başladı.

“Allah’ı yeryüzünde temsil eden en güzel varlık insandır.” 

“Günümüz Müslümanlarına baktığımızda önce kendimizi sorgulamalıyız. Başkasını yargılamak kolay, insan önce kendinden başlamalı derdi hocamız. Allah sorumluluğu Kur’an’da belirtildiği gibi, kendisi kabul ettiği için insanoğluna vermiştir. Bizim sorumluluğumuz kalu beladan itibaren başlamıştır. İnsanoğluna sadece belirli sorumluluklar verilmemiştir, yerlerde ve göklerde ne varsa insanoğluna emanet edilmiştir. Ayeti kelimede sahip olduğunuz tüm nimetler sorulacaktır diyor. Allah bu emanetler noktasında, Kur’an-ı Kerim’de emanetlerin ehline verilmesini emretmiştir. Bu konuda Peygamberimizin de uyarısı vardır. Bizim insan olarak, özellikle her şeyin kendisine açık olduğu gizli olmadığı, kendimize şah damarından daha yakın olan Allah’a karşı sorumluluğumuz var. Yaratan Allah olduğundan dolayı yaratılan her şeye karşı sorumluluğumuz var. Biz emaneti yerlere, göklere, dağlara yüklemek istedik de insan yüklendi diyor Kur’an. Çünkü Allah’ı yeryüzünde temsil eden en güzel varlık insandır. Ancak insanlara faydalı olanların yanında zulmedenlerin de olduğunu görüyoruz. Biz inanan insanlar olarak inandık demekle kurtulabilir miyiz? Asla! Ayeti kelimede açıkça ifade edilmiştir. Herkesin kendi ağırlığına göre yükü vardı. Allah’ın bize taşıyamayacağımız yükü yüklemeyeceği de açıktır. Geçmiş kavimlere yüklediğin yükü bizlere yükleme şeklinde ayetler de vardır. İmtihanlar, sonunda mükafat verilmek için vardır.”

“Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemin yanında geniş bir cennet de vardır.”

“Boş yere yaratılmadık. Allah’a karşı başka sorumluluklarımız da var. Kendi nefsimize, şahsımıza, bünyemize, canımıza, ailelerimize karşı çok fazla sorumluluğumuz var. Kendi nefsimizden sonra aile gelmektedir. Her türlü musibetlerin kol gezdiği bir ortamda bir annenin evladına ilk öğretmenlik yapması da bir sorumluluktur. Aile efradını korumak noktasında bizlere yük yüklenmiştir. Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemin yanında geniş bir cennet de vardır. Cennete en son giren adamdan sonra Dünyanın iki katı kadar daha yer kalır. Okulda, sokakta, her yerde insanları cennete davet edelim. İlahi noktaya erişmeleri için neden gayret etmeyelim?” diyerek sözlerine devam etti.

“Cennette eşimiz yoksa huzuru nasıl bulacağız?”

“Aile üzerinde çok söz söylenir. Ailenin temeli nikahla başlar, Allah’ın emridir, Peygamberin sünnetidir. Kim bu sünnetten vazgeçerse o benden değildir buyurmuştur Peygamberimiz. Günümüzde aile ile ilgili çok kötü, magazinsel sözler sarf ediliyor. Hz. Adem’in Cennette doğduğu Kur’an’da açıktır, Havva validemizin yanına Dünya’ya gönderilmiştir. Cennette eşimiz yoksa huzuru nasıl bulacağız? Sorumlu olduğumuz aile efradının cennete ulaşması adına çok çaba sarf etmeliyiz.”

“Allah hiçbir kuluna ateşin değmesine razı olmaz.”

“Zaman zaman ah vah ettiğimiz durumlar oluyor. Hiç kimsemiz yoksa Allahımız var. Alemlerin rabbi olan Allah hiçbir kuluna ateşin değmesine razı olmaz. Bizim sorumlu olduğumuz şeylerden dağlar, denizler neden sorumlu olmadı? Vahiy emanetini taşıyabilecek tek varlık insan olduğundan dolayı. En büyük emanetimiz de Kur’an’dır. Kur’an’daki İslam, Kur’an’a göre İslam bizi bugüne getirdi. İkinci bir adım atıldı, sünnet yok sayılmaya başladı. İnsanların zihinlerinin bulandırıldığını gördük. Peygamberimizin söylediği her kelime başımızın üstünedir. Ümmetin fesata düştüğü bir zamanda unutulan bir sünnetimi yaşata 100 şehit sevabı verilecektir buyurmuştur Peygamberimiz. Peygamber yoksa din yoktur. Çünkü biz onun sevgisiyle varız. Allah’ın bizi kabul etmesi de mümkün değildir.”

“Sorumluluklarımızın başında Kur’an vardır.”

“Sorumluluklarımızın başında Kur’an vardır. Şunu da belirtmeliyim ki Ankara’da yaz kurslarında ulaştığımız sayı çok azdır, oran yüzde 23 maalesef. Günümüzde yaş taahhitini devlet kaldırdı ama biz gönüllerimizden kaldıramadık. Bunların cevabını aramaya çalışıyoruz sizlerden de bu konuda dua bekliyoruz. “

“Gelmeyene gitmeliyiz.”

“Günümüzde Kur’an-ı Kerim’i tartışmaya başlıyorlar, söylemleri duyuyoruz, sesler yükseliyor. Elif Lam Mim, hepsinin ayrı ayrı sevabı vardır. Peygamberimizin müjdesine engel oluyorlar. Bizim artık durduğumuz yerde kalmamamız gerekiyor, gelmeyene gitmeliyiz. Kuranın ulaşmadığı insan, girmediği hane, ulaşmadığı gönül bırakmama arzusundayız. 6500 Din görevlisi var, 4000 din kültürü öğretmeni var emeklileri de kattığımızda toplamda 15.000’e yaklaşıyoruz. Herkes Kur’an öğretirse güzel sonuçlara ulaşırız.”

“Güneşin doğduğu yerdeki Müslüman, güneşin battığı yerdeki Müslümanın ayağına batan dikeni hissetmek durumundadır.”

“Bir kimse ümmetin işini üzerine alır da hoş muamele ederse Allah da ona hoş muamele eder. Hepimizin en önemli sorumluluklarından biri de taabiyetimizdekine hoş muamele etmektir. Çobanlığını doğru yapmayana cennet haramdır buyrulmuştur. Sorumluluktan muaf olanlar henüz ergenliğe ulaşmamış olanlar, akıl sağlığı yerinde olmayanlardır. İçinde bulunduğumuz toplumda herkesin usulüne uygun şekilde tebliğ görevi var. Görevlerini yerine getirmeyenlere Cebrail Aleyhisselamla azap çektirilmiştir. Neme lazımcılık var bananecilik olduğu müddetçe de bizim başarılı olmamız Allah korusun mümkün görünmemektedir. Durumdan vazife çıkarmak suretiyle ben ne yapabilirim diyerek adım attıkça başarılı oluruz. Allah’ın kulları üzerinde sorumluluğumuz var. Devlet, millet ve toplum olarak yardım ediyoruz. Güneşin doğduğu yerdeki Müslüman, güneşin battığı yerdeki Müslümanın ayağına batan dikeni hissetmek durumundadır.”

“Anne baba rızası eşittir Allah rızası.”

“Kendimizden başlamamız gerekiyor sorumluluk noktasında. Bununla birlikte anneye babaya karşı çok ciddi bir sorumluluğumuz var. Anne baba rızası eşittir Allah rızası. Ne derece yerine getirebiliyoruz herkes kendi şahsıyla değerlendirsin. Annenin babanın rızası dolayısıyla cenneti gerektirmektedir, Peygamberimizin tavsiyesi bu yönce. İnsanın burnunun yerde sürtüneceği ve cennete giremeyeceği ikazı vardır Peygamberimizden. O’nun kızıyla ve torunlarıyla olan ilgisine bakarak kendimizi sorgulamalıyız, telefonlarımız var iletişime geçiyor muyuz bakmalıyız. Böyle bir peygamberin efradı olarak sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Sahipsiz olanlar kimseler de bizim anne babamızdır. Ayrıca evlatların sorumluluklarına bakarken, komşuların da sorumluluklarını yerine getirmediklerini görebiliriz. Sadece kendi annemiz değil bizlerden büyük olanlara da vazifemizi yerine getirmemiz gerektiği de üzerinde durulması gereken bir konu. Otobüste, trende bizim çocuğumuz hamile kadına, dedesi yaşındaki adama yer vermiyor. Sen vermezsen ilerde sana da yer verilmeyeceğini çocuklarımıza aşılamalıyız.”

“Ben merkezli bir din değildir bizim dinimiz.”

“Bizim sorumluluklarımızdan bir diğeri akrabalık bağları. En azından telefonla iletişime geçmeliyiz, yardıma ihtiyacı olduğu zaman akrabalık haklarını yerine getirmeliyiz. Ben merkezli bir din değildir bizim dinimiz, kendi nefsi için istediklerini yanındaki için de isteyen bir Müslüman olmalıyız. Selam verelim hal hatır soralım ne kaybederiz ki? Bu noktada biraz daha gayret etmeliyiz. Komşulara, yetimlere, muhtaçlara, kimsesizlere karşı sorumluluğumuz var. Tabi bu sorumluluklar ifade edilirken biz canlılara karşı da sorumluyuz. Gerek bizim hizmetimizde bulunan canlılar, gerekse bitkiler onlara karşı da sorumluyuz. Dinimizde bu çok önemlidir, onların bizim üstümüzde hakkı vardır. Onun da Allah’ı zikretme hakkı var o haktan onu alıkoymak gibi bir hakkımız yok. Cenabı Allah sorumluluk bilinci içinde hayatımızı sürdürmeyi kendi huzurunda ve efendimizin huzuruna görevlerini yerine getirerek ulaştırmayı nasip etsin inşallah.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Galerisi
Facebook
Hesaplarımız
Twitter
Hesaplarımız
Youtube
Hesaplarımız
Instagram
Hesaplarımız
Linkedin
Hesaplarımız
Web
Sitelerimiz
EĞİTİMLER
DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ
Değerler Eğitimi Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
İSTANBUL TASARIM MERKEZİ
İstanbul Tasarım Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
YAYINLAR
eser
baskı

Ensar Yayın Grubu; Ensar Neşriyat, Gülhane Yayınları, Vefa Yayınları, Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Yayınları, İSAV Yayınları ve İstanbul Tasarım Yayınları gibi 7 farklı tematik yayını bünyesinde tutmaktadır.

Son çıkan eserler aşağıda listelenmektedir. Daha fazlası için ensarnesriyat.com.tr web adresini ziyaret ediniz.

YENİ ÇIKAN YAYINLAR

Daha fazlası için
ensarnesriyat.com.tr
YURT HİZMETLERİ
yurt
öğrenci

Ensar Vakfı Yurtları, yurtlarında misafir ettiği öğrencileri ailelerinin birer emaneti olarak görmektedir.

Gençlerimizi kişisel ve mesleki gelişim odaklı, ülkesini ve dünyayı tanıyan kişiliği ile örnek teşkil edecek bir insan olarak yetiştirmeyi amaçlayan Vakfımız 30 Kız ve 19 Erkek Yurdu ile toplamda 49 yurtta 5151 Öğrenci kapasitesiyle hizmet vermektedir. 2019-2020 Eğitim yılında Ensar Vakfı Yurtlarının doluluk oranı %93,5 olmuştur.

Yurt ve şehir oryantasyon programı ile başlayan öğrenci faaliyetleri öğrencilere yönelik

•   Yaygın Eğitimler,
•   Seminerler,
•   Konferanslar,
•   Kariyer Gelişim Programları
•   Atölyeler ile desteklenmektedir.

Sivil toplum kuruluşları arasında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi çalışmasıyla öncü olan Ensar Vakfı, öğrencilerine bireysel terapi hizmetinin yanı sıra; yurtlarda PDR, Psikoloji bölümlerinde okuyan ve bu alanlara ilgi duyan öğrencilere yönelik Psikoloji Atölye Çalışmaları, Film analizleri ve mesleğe hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir.

Kültür Sanat Günleri

Ensar Vakfı Yurtlarında barınan gençlerin kültür ve sanat faaliyetlerine katılımını arttırmak, amacıyla 2017 yılından itibaren Münazara, Öğrenci Paneli, Müzikal Şiir Dinletisi ve Anlat İstanbul’u başlıklarında gerçekleştirilmektedir.

B12 Dergisi

Ensar Vakfı Yurtlarında yazmaya, çizmeye, okumaya, hayal kurmaya, şiir yazmaya yeteneği olan ve geliştirmek isteyen öğrencilerin çalışmalarını yayınladığı, tamamen öğrenci emeği bir dergi çalışmasıdır.

BURS

1. LİSANS BURSLARI

“Ensar Vakfı Lisans Bursları” İstanbul’da öğrenimine devam eden öğrencileri desteklemek amacıyla verilen burslardır. Bu burslar Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) tarafından projelendirilerek öğrencilerin başvurusuna açılmaktadır. Vakfımız burs başvurularını Eylül-Ekim ayları içerisinde yalnızca online başvuru formu üzerinden almaktadır. Başvuru dönemi dışında ve şahsen, mail, mesaj, faks, telefon yoluyla burs başvurusu alınmamaktadır.

• Öğrencinin burs programına başvuru yapabilmesi için belirtilen ön başvuru şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.

• Müracaat eden adayların başvuru bilgileri üzerinden sistem puanlaması oluşturulmakta, aile gelir durumu, bölüm, sınıf, başarı sıralaması ve not ortalaması gibi değişkenler dikkate alınarak bursiyer kontenjanının en az iki katı kadar aday mülakata davet edilmektedir.

• Mülakat değerlendirmesi olumlu sonuçlanan öğrencilerden bursiyerlik evrakları teslim alınarak başvuru esnasında verilen bilgilerin kontrolü yapılmaktadır.

• Lisans bursları Ekim-Haziran aylarını kapsayan 9 aylık süre boyunca verilir. Nakit bursun en fazla %10’una kadarlık miktar öğrenciye kitap bursu olarak tanımlanır.

• Burs miktarı her yıl Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

2. ARAŞTIRMA BURSLARI (LİSANSÜSTÜ)

Lisansüstü bursları, DEM’in akademik çalışma alanları ve araştırma konuları çerçevesinde verilmektedir. DEM’in belirlediği araştırma konuları üzerinden 12, 18, 24 aylık periyotlarla araştırma projeleri olarak ilan edilmektedir. Araştırma Projelerinde proje danışmanı ve yürütücüsü olarak akademisyenler yer almaktadır. Ayrıca bu projelerde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine araştırmacı ve asistan olarak görev verilmektedir. Proje kapsamında ve süresince görev alan öğrencilere lisansüstü bursu verilmektedir. Araştırma Projelerinin duyuru ve başvurularını www.dem.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

3. İHL BURSU

Ensar Vakfı tarafından Türkiye’deki İmam Hatip Liseleri’nde örgün olarak öğrenimlerine devam eden öğrenciler için sağlanan burs imkanıdır.

• Bu burs programı Türkiye’de İmam Hatip Liselerinin Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında okuyan öğrencileri kapsamaktadır.

• İHL Bursuna başvurunun birincil şartı maddi olarak bursa ihtiyacı olmaktır.

• İHL Bursları Ensar Vakfı Şubelerinin koordinasyonunda Türkiye genelinde 7000 öğrenciye verilmektedir.

PROJE
toplam
proje

2012 yılından bugüne tüm eğitim kademelerine yönelik olarak Genel Merkez ve Şubeler adına proje üretme, yazma, yürütme, denetleme, raporlama, araştırma ve geliştirme süreçlerini yönetmektedir.

Gençlik Spor Bakanlığı, Ulusal Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi proje hibe desteği sağlayan kurum ve kuruluşların desteği ile ulusal ve uluslararası alanda bir çok projeyi hayata geçirmiştir.

2012 – 2020 yılları arasında Gönüllülük, Kişisel Gelişim, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Kitap Kahve, Kültür Sanat, Yenilikçi Fikirler ve Çevre alanlarında Genel Merkez yürütücülüğünde 20 proje, 54 ilde yer alan 72 şubesinde ise 127 adet proje ile toplamda 147 proje gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca "EuroDesk Temas Noktası" ve "Kariyer ve Staj Ofisi" Proje Koordinasyon Merkezi bünyesinde yer almaktadır.

EuroDesk Temas Noktası

Ensar Vakfı tarafından, 2018 yılında Erasmus+ Eurodesk Türkiye Ağı Eurodesk Türkiye Temas Noktası Teklif Çağrısı kapsamında sunulan başvuru T.C. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiştir. 2019 yılı itibari ile Ensar Vakfı “EurodeskTürkiye Temas Noktası” olarak gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermek amacı Ulusal Ajans tarafından yetkilendirilmiş ve faaliyetlerine devam etmektedir. detaylı bilgi ve iletişim

Kariyer ve Staj Ofisi

Kariyer ve Staj Ofisi, OIC Intern Staj Programı ile gençlere dair edindiğimiz tecrübeler ve öngörülen ihtiyaçlar çerçevesinde eğitim, kariyer danışmalığı ve stajdan oluşan 3 ana kategoride üniversiteli ve yeni mezun gençlere hizmet veren bir kariyer ofisidir. Bunun yanı sıra gençlerin kariyer gelişimlerine katkıda bulunabilecek çeşitli program ve etkinlikler de Kariyer ve Staj Ofisi’nin hedefleri arasındadır.Kariyer ve Staj Ofisi’nin faaliyet alanları aşağıdaki gibidir;

SOSYAL SORUMLULUK
CAMİİ İMARLARI
CAMİİ İMARLARI

İbadete açılan Hz. Aişe Camii ve inşaatı devam eden Ateştuğla Camii inşaatı sosyal sorumluluk projelerimiz arasındadır.

YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Sosyal Sorumluluk çalışmalarına inşaat projeleriyle de devam eden vakfımız, İmam Hatip Neslinin ihyası için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, 20 bin metrekare üzerine kurulu 3 bloktan oluşan Yalova Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi İnşaatı devam etmektedir.

AŞEVİ HİZMETİ
AŞEVİ HİZMETİ

Bağcılar Zeliha Hatun Aşevi’nde ihtiyaç sahiplerine her gün 3000 kişilik yemek ikramı yapılmaktadır.

HER YURDUN BİR YETİMİ VAR
HER YURDUN BİR YETİMİ VAR

Ensar Vakfı Yurtlarında kalan öğrenciler tarafından yapılan proje ile öğrencilerimiz yetim çocuklara kol kanat germeye çaba gösteriyor.

GÜLÜMSETEN EMEK
GÜLÜMSETEN EMEK

Gülümseten Emek Projesi, Suriye savaşında çocukluğundan uzaklaştırılan, küçük yaşlarına koskocaman acılar sığdıran Suriyeli çocukları bir nebze gülümsetebilmek niyetiyle Genç Ensar ve Hanımlar Komisyonu tarafından el emeği ile hazırlanan 8000 bez bebek ve çeşitli hediyeler Suriye’nin Azez Bölgesinde bulunan mülteci kampında yaşayan çocuklara ulaştırılmıştır.

DEMET SEZEN PROJESİ
DEMET SEZEN PROJESİ

Öğrencilerimiz oluşturulan kumbaraya ayda 5 lira bağışlayarak Ramazan ayında İdlib’deki yetimlere iftar vermişlerdir.

FİDAN DİKİMİ
FİDAN DİKİMİ

Ensar Vakfı’nın farklı çalışmalarında görev alan gönüllülerimiz adına Kudüs Abdülhamithan Fidanlığında 1.500 fidan dikilmiştir.

SU KUYUSU PROJESİ
SU KUYUSU PROJESİ

Kız ve erkek yurtları öğrencilerimiz ve yurt yöneticilerimiz Afrika’da 3 ayrı su kuyusu açtırmıştır.

ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN
ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN

Yurt öğrencilerimiz Gazze’deki çocuklara mont ve bot hediye etmişlerdir.

YEMEK HİZMETLERİ
günlük
öğrenciye
üç çeşit
ücretsiz yemek

Genel Merkez yemekhanemizde deneyimli ve tecrübeli aşçılarımız tarafından 600 öğrenciye günlük üç çeşit ücretsiz yemek hizmeti vermekteyiz.

Özellikle Genel Merkezimize yakın üniversitelerde okuyan öğrencileri öğle yemeği için ağırlamaktayız. Ramazan aylarında ise Ramazan Ayı’nın mutluluğunu, huzurunu, bereketini iftar yemeklerinde öğrencilerimizi ağırlayarak paylaşmakta ve yaşamaktayız.

2006-2020 yılları arasında 110 İmam Hatip Okulunda orta öğretimde okuyan 25.000 öğrenciye üç çeşit yemek üretimi ve sunumu hizmeti verilmiştir.

Yemek Hizmetleri