Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi’nde 8-14 yaş arasındaki çocuklar için 11 - 15 Eylül 2017 tarihleri arasında; Seramik, Özgün Hat, Resim, Kısa Film ve Geometrik Desenler atölyelerinden oluşan sanat ve tasarım alanlarında beş ayrı atölye çalışması gerçekleştirildi.
Geleceğin mesleği olarak görülen tasarımcılığa temas etme fırsatı yakaladıkları bu atölyelerle çocuklar hem keyifli vakit geçirdiler, hem de ortaya çıkardıkları küçük deneysel tasarımlarla farkı bir zihin egzersizi tecrübesi edinmiş oldular.
Seramik Atölyesi
Bu atölyede çocukları plastik seramik çamuru ile tanıştırdık. Üç boyutlu tasarımlar yaparak, hayal güçlerini ve kabiliyetlerini en üst düzeyde kullanma becerisini öğrenerek, objeler oluşturmaya çalıştılar. En önemlisi ise grup olarak çalışma yapma deneyimleri kazanmış oldular.
Eğitmen; Özlem Özer Tuğal
Özgün Hat Atölyesi
Atölye kapsamında; Çocuklara Kur’an-ı Kerim’in kadim yazı tarzı, İslam’ın ilk yazı çeşidi, yazı nevilerinin çıkış noktası olan Kûfi yazı çeşidi tanıtıldı. Çocuklar Küfi yazı çeşidi ile ilk çalışmalarını yaptılar.
Eğitmen; Gülnihal Gül Mamat
Resim Atölyesi
İstanbul Tasarım Merkezi olarak öğrencilerimizin küçük yaşlarda sanatla, renklerle, tuvalle buluşmalarını önemsiyoruz. "Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi" çerçevesinde çocuklarla tuval üzerine hayal güçleriyle duygu ve düşüncelerini yansıtan çalışmalar yapıldı. Genç sanatseverlerin yeteneklerini sergiledikleri çok güzel tuval çalışmalar oluştu. Çocuklar sanatla dolu renkli bir gün geçirme imkanı buldu.
Eğitmen; Ressam Cemal Toy
Kısa Film Atölyesi
Bu atölyede “kısa film nasıl çekilir?” sorusundan yola çıkarak, bir film nasıl çekilir, hangi aşamalardan geçer, bu süreçler konuşuldu. Çocuklarla beraber bir senaryo oluşturuldu, roller verildi ve sosyal sorumluluk projesi ile ilgili uygulama filmi çekildi. Asıl amaç, çocuklarla hayal gücünü kullanarak “ben de dünyada ses getirecek filmler yapmalıyım” dedirtmekti.
Eğitmen; Koray Tanrıverdi
Geometrik Desenler Atölyesi
Çocukları İslam sanatının geometrik tasarımlarıyla buluşturduk. Cami, medrese, kitap ciltleri, çiniler ve birçok İslam eserinde karşımıza çıkan geometrik tasarımları tanıyarak, basit çalışmalar yaptılar. Böylelikle bilimsel ve kültürel mirasımız aktarılarak, çocukların kendi kültürlerinde geniş bir yer kaplayan geometrik desenleri tanımalarına imkân sağladık.
Eğitmen; Şule Yavuzer