Ensar Vakfı’nın her hafta düzenlediği Ensar Buluşmalarının bu haftaki konuğu Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya “Türkiye’de Eğitim Sistemi”konulu konferans verdi.
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Abay, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Ensar Vakfı Yalova Şube Başkanı Ali Ekber Polat, Başbakanlık Müşaviri Hamdi Şengel ve çok sayıda davetlimizin katıldığı konferans sonrasında konuğumuza Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Av Ercan Poyraz ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu tarafından plaket takdim edildi.
Program, Ensar Vakfı Ankara Koordinatörü Av. Fatih Altuntaş’ın takdimiyle başladı. Altuntaş:‘’İlmi esas alan dinimiz, bilgiye karşı bir zorunluluk gözüyle bakmış; ilmî, belli bir kesimin, toplumun veya coğrafyanın malı değil, bütün insanların vazgeçilmez değeri olarak görmüş, İnsanları ilme ve tahkike yöneltmiştir. Medeniyetimiz bu kutlu hakikatlerin bilincinde olduğu asırlarda, muazzam ilmî araştırmaların ve ilmi öğretmenin coğrafyası olmuştur. Ancak Osmanlının son dönemlerinden itibaren yapılan değişim hamleleri bizi hem tarihimizden hem de değişen dünya gerçeklerinden uzaklaştırmıştır.” diyerek sözü konuğumuz Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya bıraktı.
Konuğumuz Karakaya sözlerine “Selamların en güzeli olan Allah'ın selamıyla hepinizi selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.” Diyerek başladı.
Prof. Dr. Vatan Karakaya “Türkiye'nin eğitim sisteminin alttan üste içinde bulunmuş biri olarak, eğitim sistemindeki problemi belirleyip çözümüne ulaşmayı amaçlıyorum. Bizim eğitim problemimiz, daha doğrusu insan yetiştirme problemimiz var. Bu mevcut milli eğitim planıyla çözülecek bir şey değil. Sistemin kademelerinin hiçbir yerinde kalite oluşturulamamıştır. Milletin öz benliğiyle, inanç ve örfleriyle planlanmış eğitim arasında büyük bir çatışma bulunmaktadır. Ve eğitim aşağıdan yukarıya negatif şekilde etkilenmektedir.” diyerek Türkiye’deki eğitim sistemindeki probleme vurgu yaptı.
Konuğumuz, “Cumhuriyet dönemi boyunca verilen eğitimde okuryazarlık endeksinden ileri gidilememiştir. Harf inkılâbından sonra 10 yıl bu eğitimin verilmesi makul ama 1980’lere kadar aynı endeksli eğitim tehlike arz ediyor. Öğretmen ve öğrenci endeksli, onu kaygı edinen bir eğitim yok. Bilgi edinme, bilim, teknoloji hiçbir zaman endeksimiz olmadı. Tek hedefimiz okuryazar olmaktı. Senelerce okuryazar endeksine odaklanmamız bizim gözümüzü kapatmış, bizim gençlerimiz yetişiyor mu hiç incelememişiz. Yapılan düzenlemelerde hep ideal insan tarif edilmiş ama ideal insan yetiştirmek için bir çaba gösterilmemiştir. ” diyerek sözlerine devam etti.
Karakaya: “Bizim şu anki problemimiz eğitilen çocuklarımız değil çocuklarımızı eğiten öğretmenlerimiz. Bizim öğretmenlerimizde bilinç ve farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Derdim öğretmenlerimizi suçlamak değil, sistemdeki problemlerimizi göstermek. Ülkeler geleceğe dair stratejilerini formel eğitimin üzerine yükler. Bizim milli eğitim formel yapımız sosyal hayatla çatışmış olduğundan kültürel sıkıntılar yaşıyoruz.
Diğer ülkelerde eğitimle ilgili bir değişim yapılacaksa ilk öğretmen değiştirilir. Çünkü öğretmen demek nesil demektir.”
Konuğumuz, “Problem varsa çözümü de vardır. Problemi çözmeden bu sistemle öğrenci yetiştiremeyiz. Bilinç ve kavram enstitüleri kurulmalıdır. Öğrencilerin bilinç ve kavramı kullanabilecekleri iyi yetişmiş eğiticilere ihtiyacımız var. Öğretmenlerin alan bilgisi ve formasyon bilgisinin iyi olması gerekir. Enstitüde, bu bilgiye sahip hocaların bilinç ve kavram eksikliklerini ortadan kaldırmalıyız. Öğretmene bu bilgileri aktarıp, öğretmenin de öğrenciye fayda sağladığını görebiliriz. Ve biz de artık bizim böyle öğretmenlerimiz var, böyle yetişmiş öğrencilerimiz var diyebilelim. Öğretmeni klasik düzenden çıkartıp böyle bir hazzı tattırdığımızda değişimi görebiliriz.” diyerek eğitim sistemimizdeki problemlere bir çözüm önerisinde bulundu.
Prof. Dr. Karakaya “Türk eğitim sisteminde kültürel dönüşüm yapmalıyız diyoruz; böyle dememizin sebebi var olanı değiştirerek bir şeyler yapmak istememiz. Kültürel değişiklik yapmalıyız. Müfredatı, eğitimi, sınav sistemini, teknik liselerin durumunu gözden geçirmeliyiz. İlk ve orta öğretimde teknolojik ortamı ve fiziki ortamı sağladık ancak bir sonuca ulaşamadık. Çünkü biz merkeze öğretmeni koyamadık. Öğretmen bir şey yapmadıkça da bizim insan için planlarımız hep yarım kalacaktır. Bu söylediklerimiz bir yere ulaşmadığı sürece biz gerçek amacımıza ulaşamayız. Bir tartışma yaratabilirsek eğer bir şeylerin düzelmesini sağlayabiliriz.” diyerek sözlerine son verdi.
Gönüldaşlarımızdan gelen soruları cevaplayan Karakaya Ensar Vakfına teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı. Ensar Vakfı Çankaya yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Özcan GÜNGÖR’ün Kur’an-ı Kerim Tilavetinin ardından konuğumuza Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Av. Ercan Poyraz ve Yalova Üniversitesi Rektörü M. Niyazi Eruslu tarafından plaket takdim edildi.
Konferansın ardından yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle birlikte sohbet edildi.