Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sivil Toplum ve Gençlik Paneli'nde gençlerle buluşuldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle Medeniyet ve Düşünce Kulübümüz ile Ensar Vakfı'nın düzenlediği Sivil Toplum ve Gençlik panelinde, Prof. Dr. Ahmet Kala ve Prof. Dr. Ömer Çaha sivil toplumun tarihsel gelişimini ve gençlerin sivil topluma katılımını değerlendirdi.
GENEL MERKEZ
HABER
8 YIL ÖNCE
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sivil Toplum ve Gençlik Paneli'nde gençlerle buluşuldu

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sivil Toplum ve Gençlik Paneli'nde gençlerle buluşuldu: Vakıfların tanımını Peygamberimiz yapmıştır

Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle Ensar Vakfı'nın düzenlediği; FSMVÜ Gençlik ve Düşünce Kulübü’nün organize ettiği Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sivil Toplum ve Gençlik Paneli'nde gençlerle buluşuldu. Sivil Toplum ve Gençlik panelinde, Prof. Dr. Ahmet Kala ve Prof. Dr. Ömer Çaha sivil toplumun tarihsel gelişimini ve gençlerin sivil topluma katılımını değerlendirdi.

"Toplumun dinamiği gençlerdir"

26 Kasım Perşembe günü Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi’nde yapılan panelin açılışında konuşan isimlerden Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader “Gençler, özellikle üniversitelerde kurulan kulüpler aracılığıyla kendilerini geliştiriyorlar. Yeni Türkiye’nin oluşumunda gençlik ve sivil toplum örgütlenmelerinin başrol oynayacaklarını unutmamak gerekir. Her daim onların yanındayız. Ancak birilerinin elini taşın altına sokması gerekmekte. Sözde değil aktivitelerle gençliğin dinamiği, toplumun dinamiğine dönüştürülebilir..” dedi.

“Gençler mazeret üretmemeli, imkânlar genişledi”

Rektör Prof. Dr. Musa Duman ise günümüz gençliğin şanslı olduğunun altını çizerek “Çok uzaklara değil bizim sizin yaşlarda olduğumuz dönemlere göz attığımızda ne kadar nimetler içinde olacağınızı göreceksiniz. Bizim gençliğimizde gençlik önce ailesiyle mücadele etti sonra o mücadeleyi kazanmışsa okul idaresiyle mücadele etti. O mücadeleyi de kazanmışsa üniversitede mücadele etti. Bu mücadeleler sürerken devlette de mücadele etti. Şimdi bakıyorum, üniversiteler çok şükür devletin yanında. Devlet gençleri adeta itiyor. Aileler büyük ölçüde çocukların eğitimle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için seferberlikte. Bu nimetlerin sorumluluğu var.

Artık mazeret üretecek durumunuz yok. Size düşen bu imkânların olduğu ortamda kendinizi en güzel şekilde yetiştirmek için çaba harcamaktır.” diye konuştu ve şöyle devam etti: "Gençlerimize Resmi Kurum ve STK'larda eskisi gibi kısıtlı imkânlar sunulmuyor. Artık kurumlar gençlerimize olması gereken imkânlarını mümkün olduğunca sağlıyorlar. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, Ensar Vakfı'nın ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin bu panelde siz üniversite gençliğimizle STK konulu bir panelde buluşması önceki zamanlarda imkânsızdı..."

STK’lar İslam Dünyasında "Gelecek" için doğdu

Sivil toplumun tarihini, İslam kültüründen esinlenmiş sivil dinamikleri ele alan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, sivil toplum kuruluşlarının vakıf kavramıyla İslam dünyasında geliştirilmiş bir kavram olduğunu vurguladı. “Vakıflar İslam dünyasının dünya medeniyetine kazandırdığı en büyük kazanımdır ancak günümüzde en çok vakıf İslam dünyasında değil 2 milyonu aşan sayısıyla ABD’dedir. Orada her başarılı şirketin bir vakfı var.

Bizde Cumhuriyet ile birlikte vakıf kavramıyla aramıza mesafe koyulmuş, işin tuhaf tarafı medeni dünya STK’larla gelişmiştir.” dedi ve şöyle devam etti: "Medeniyet insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Ancak insanların dünyevi ve manevi ihtiyaçlarını yerine getiren bir yapıda medeniyetten bahsedilebilir. Batı dünyası olması gerektiği gibi bir vakfı kurmayı ancak Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurmaya çaba göstermiştir. Bunun nedeni ise; her ne kadar kendileri "Vakıf" noktasında ilk olduklarını söyleseler de onlarda vakıf insanlara değil kiliseye aitti. Hâlbuki Vakıflar (STK'lar) toplumun en önemli yapı taşlarındandır. Vakıfsız bir medeniyet tasavvuru hep eksik kalacaktır.

Vakıfların tanımını Peygamberimiz yapmıştır

Peygamberimiz Vakfın ilk tanımını bir sorunun cevabı olarak yapmıştır: "Sadaka edeceğin mal için malını vakfet, menfaatini tasadduk et."...Giderek apolitik bir gençlik yetiştiğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, çöken ideolojiler, gençlere hitap eden kurumların azlığı, tüketim toplumu ve sosyal medya gibi faktörlerin yalnız ve bencil atomize bir gençlik ortaya çıkardığını ifade etti. 2000’li yıllarda “yeni sosyal hareketler” kavramın doğduğunu söyleyen Çaha, Gezi olayları, Wall Street olayı, Ukrayna ve Mısır’da yaşananları bu kavram içinde değerlendirerek “Bu hareketler post modern izler taşır, gençler sosyal medya üzerinden örgütlenirler ve saman alevi gibi sönerler. Çok tehlikeli hareketlerdir çünkü manipülasyona açıktırlar.” dedi.

Çaha, sivil toplum hareketlerinin sosyalleştirme, siyasallaştırma, aidiyet bilinci oluşturma gibi katkılarının olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: "Sivil Toplum ve Gençlik Panelinde Prof. Dr. Ömer Çaha: 'Toplum ne kadar örgütleşirse Demokrasi o kadar derinleşir.' Bu Doğu Dünyasında ise 'Toplum ne kadar örgütlenirse Medeniyet o kadar derinleşir.' diye söylenebilir. Osmanlı İmparatorluğu boyunca STK'lar her geçen yıl kendilerini geliştirirken daha sonrasında ise yıllar boyunca STK'ların güçsüzleştiğini hatta yok olduğunu görüyoruz. "İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın" şiarı baskıcı yapının altında ezildiği müddetçe topum dinamiklerinden bahsetmek cansızlığa eşit olacaktır. Bugün dünyada giderek apolotik bir gençlik uetişiyor. Siyasal ve toplumsal sorunlara karşı ilgisizlik büyüyor. Para kariyer ve statü gençlerde yükselen değerler.

Gençler tüketim toplumu objesi olmakta ve sosyal medya içinde her geçen gün yalnızlaşmaktalar. Türkiye'de ise çöken ideolojiler ve yalnızlaşarak pragmatikleşen bir gençlikten bahsetmek mümkün. Gençlere hitap eden kurumların eksikliği veya yetersizliği göze çarpıyor. İdealist, ideolojik gençlikten bencil atomize bir gençliğe geçiş söz konusu...

Haber Galerisi
Facebook
Hesaplarımız
Twitter
Hesaplarımız
Youtube
Hesaplarımız
Instagram
Hesaplarımız
Linkedin
Hesaplarımız
Web
Sitelerimiz
EĞİTİMLER
DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ
Değerler Eğitimi Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
İSTANBUL TASARIM MERKEZİ
İstanbul Tasarım Merkezi aşağıdaki kategorilerde eğitimler vermektedir.
YAYINLAR
eser
baskı

Ensar Yayın Grubu; Ensar Neşriyat, Gülhane Yayınları, Vefa Yayınları, Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Yayınları, İSAV Yayınları ve İstanbul Tasarım Yayınları gibi 7 farklı tematik yayını bünyesinde tutmaktadır.

Son çıkan eserler aşağıda listelenmektedir. Daha fazlası için ensarnesriyat.com.tr web adresini ziyaret ediniz.

YENİ ÇIKAN YAYINLAR

Daha fazlası için
ensarnesriyat.com.tr
YURT HİZMETLERİ
yurt
öğrenci

Ensar Vakfı Yurtları, yurtlarında misafir ettiği öğrencileri ailelerinin birer emaneti olarak görmektedir.

Gençlerimizi kişisel ve mesleki gelişim odaklı, ülkesini ve dünyayı tanıyan kişiliği ile örnek teşkil edecek bir insan olarak yetiştirmeyi amaçlayan Vakfımız 30 Kız ve 19 Erkek Yurdu ile toplamda 49 yurtta 4857 Öğrenci kapasitesiyle hizmet vermektedir. 2019-2020 Eğitim yılında Ensar Vakfı Yurtlarının doluluk oranı %93,5 olmuştur.

Yurt ve şehir oryantasyon programı ile başlayan öğrenci faaliyetleri öğrencilere yönelik

•   Yaygın Eğitimler,
•   Seminerler,
•   Konferanslar,
•   Kariyer Gelişim Programları
•   Atölyeler ile desteklenmektedir.

Sivil toplum kuruluşları arasında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi çalışmasıyla öncü olan Ensar Vakfı, öğrencilerine bireysel terapi hizmetinin yanı sıra; yurtlarda PDR, Psikoloji bölümlerinde okuyan ve bu alanlara ilgi duyan öğrencilere yönelik Psikoloji Atölye Çalışmaları, Film analizleri ve mesleğe hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir.

B12 Dergisi

Ensar Vakfı Yurtlarında yazmaya, çizmeye, okumaya, hayal kurmaya, şiir yazmaya yeteneği olan ve geliştirmek isteyen öğrencilerin çalışmalarını yayınladığı, tamamen öğrenci emeği bir dergi çalışmasıdır.

BURS

1. LİSANS BURSLARI

“Ensar Vakfı Lisans Bursları” İstanbul’da öğrenimine devam eden öğrencileri desteklemek amacıyla verilen burslardır. Bu burslar Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) tarafından projelendirilerek öğrencilerin başvurusuna açılmaktadır. Vakfımız burs başvurularını Eylül-Ekim ayları içerisinde yalnızca online başvuru formu üzerinden almaktadır. Başvuru dönemi dışında ve şahsen, mail, mesaj, faks, telefon yoluyla burs başvurusu alınmamaktadır.

• Öğrencinin burs programına başvuru yapabilmesi için belirtilen ön başvuru şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.

• Müracaat eden adayların başvuru bilgileri üzerinden sistem puanlaması oluşturulmakta, aile gelir durumu, bölüm, sınıf, başarı sıralaması ve not ortalaması gibi değişkenler dikkate alınarak bursiyer kontenjanının en az iki katı kadar aday mülakata davet edilmektedir.

• Mülakat değerlendirmesi olumlu sonuçlanan öğrencilerden bursiyerlik evrakları teslim alınarak başvuru esnasında verilen bilgilerin kontrolü yapılmaktadır.

• Lisans bursları Ekim-Haziran aylarını kapsayan 9 aylık süre boyunca verilir. Nakit bursun en fazla %10’una kadarlık miktar öğrenciye kitap bursu olarak tanımlanır.

• Burs miktarı her yıl Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

2. ARAŞTIRMA BURSLARI (LİSANSÜSTÜ)

Lisansüstü bursları, DEM’in akademik çalışma alanları ve araştırma konuları çerçevesinde verilmektedir. DEM’in belirlediği araştırma konuları üzerinden 12, 18, 24 aylık periyotlarla araştırma projeleri olarak ilan edilmektedir. Araştırma Projelerinde proje danışmanı ve yürütücüsü olarak akademisyenler yer almaktadır. Ayrıca bu projelerde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine araştırmacı ve asistan olarak görev verilmektedir. Proje kapsamında ve süresince görev alan öğrencilere lisansüstü bursu verilmektedir. Araştırma Projelerinin duyuru ve başvurularını www.dem.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

3. İHL BURSU

Ensar Vakfı tarafından Türkiye’deki İmam Hatip Liseleri’nde örgün olarak öğrenimlerine devam eden öğrenciler için sağlanan burs imkanıdır.

• Bu burs programı Türkiye’de İmam Hatip Liselerinin Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında okuyan öğrencileri kapsamaktadır.

• İHL Bursuna başvurunun birincil şartı maddi olarak bursa ihtiyacı olmaktır.

• İHL Bursları Ensar Vakfı Şubelerinin koordinasyonunda Türkiye genelinde 7000 öğrenciye verilmektedir.

PROJE
toplam
proje

2012 yılından bugüne tüm eğitim kademelerine yönelik olarak Genel Merkez ve Şubeler adına proje üretme, yazma, yürütme, denetleme, raporlama, araştırma ve geliştirme süreçlerini yönetmektedir.

Gençlik Spor Bakanlığı, Ulusal Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi proje hibe desteği sağlayan kurum ve kuruluşların desteği ile ulusal ve uluslararası alanda bir çok projeyi hayata geçirmiştir.

2012 – 2020 yılları arasında Gönüllülük, Kişisel Gelişim, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Kitap Kahve, Kültür Sanat, Yenilikçi Fikirler ve Çevre alanlarında Genel Merkez yürütücülüğünde 20 proje, 54 ilde yer alan 72 şubesinde ise 127 adet proje ile toplamda 147 proje gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca "EuroDesk Temas Noktası" ve "Kariyer ve Staj Ofisi" Proje Koordinasyon Merkezi bünyesinde yer almaktadır.

EuroDesk Temas Noktası

Ensar Vakfı tarafından, 2018 yılında Erasmus+ Eurodesk Türkiye Ağı Eurodesk Türkiye Temas Noktası Teklif Çağrısı kapsamında sunulan başvuru T.C. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiştir. 2019 yılı itibari ile Ensar Vakfı “EurodeskTürkiye Temas Noktası” olarak gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermek amacı Ulusal Ajans tarafından yetkilendirilmiş ve faaliyetlerine devam etmektedir. detaylı bilgi ve iletişim

Kariyer ve Staj Ofisi

Kariyer ve Staj Ofisi, OIC Intern Staj Programı ile gençlere dair edindiğimiz tecrübeler ve öngörülen ihtiyaçlar çerçevesinde eğitim, kariyer danışmalığı ve stajdan oluşan 3 ana kategoride üniversiteli ve yeni mezun gençlere hizmet veren bir kariyer ofisidir. Bunun yanı sıra gençlerin kariyer gelişimlerine katkıda bulunabilecek çeşitli program ve etkinlikler de Kariyer ve Staj Ofisi’nin hedefleri arasındadır.Kariyer ve Staj Ofisi’nin faaliyet alanları aşağıdaki gibidir;

SOSYAL SORUMLULUK
CAMİİ İMARLARI
CAMİİ İMARLARI

İbadete açılan Hz. Aişe Camii ve inşaatı devam eden Ateştuğla Camii inşaatı sosyal sorumluluk projelerimiz arasındadır.

YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
YALOVA SABRİ EKŞİNOZLUGİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Sosyal Sorumluluk çalışmalarına inşaat projeleriyle de devam eden vakfımız, İmam Hatip Neslinin ihyası için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, 20 bin metrekare üzerine kurulu 3 bloktan oluşan Yalova Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi İnşaatı devam etmektedir.

AŞEVİ HİZMETİ
AŞEVİ HİZMETİ

Bağcılar Zeliha Hatun Aşevi’nde ihtiyaç sahiplerine her gün 3000 kişilik yemek ikramı yapılmaktadır.

HER YURDUN BİR YETİMİ VAR
HER YURDUN BİR YETİMİ VAR

Ensar Vakfı Yurtlarında kalan öğrenciler tarafından yapılan proje ile öğrencilerimiz yetim çocuklara kol kanat germeye çaba gösteriyor.

GÜLÜMSETEN EMEK
GÜLÜMSETEN EMEK

Gülümseten Emek Projesi, Suriye savaşında çocukluğundan uzaklaştırılan, küçük yaşlarına koskocaman acılar sığdıran Suriyeli çocukları bir nebze gülümsetebilmek niyetiyle Genç Ensar ve Hanımlar Komisyonu tarafından el emeği ile hazırlanan 8000 bez bebek ve çeşitli hediyeler Suriye’nin Azez Bölgesinde bulunan mülteci kampında yaşayan çocuklara ulaştırılmıştır.

DEMET SEZEN PROJESİ
DEMET SEZEN PROJESİ

Öğrencilerimiz oluşturulan kumbaraya ayda 5 lira bağışlayarak Ramazan ayında İdlib’deki yetimlere iftar vermişlerdir.

FİDAN DİKİMİ
FİDAN DİKİMİ

Ensar Vakfı’nın farklı çalışmalarında görev alan gönüllülerimiz adına Kudüs Abdülhamithan Fidanlığında 1.500 fidan dikilmiştir.

SU KUYUSU PROJESİ
SU KUYUSU PROJESİ

Kız ve erkek yurtları öğrencilerimiz ve yurt yöneticilerimiz Afrika’da 3 ayrı su kuyusu açtırmıştır.

ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN
ÇOCUKLAR ÜŞÜMESİN

Yurt öğrencilerimiz Gazze’deki çocuklara mont ve bot hediye etmişlerdir.

YEMEK HİZMETLERİ
günlük
öğrenciye
üç çeşit
ücretsiz yemek

Genel Merkez yemekhanemizde deneyimli ve tecrübeli aşçılarımız tarafından 600 öğrenciye günlük üç çeşit ücretsiz yemek hizmeti vermekteyiz.

Özellikle Genel Merkezimize yakın üniversitelerde okuyan öğrencileri öğle yemeği için ağırlamaktayız. Ramazan aylarında ise Ramazan Ayı’nın mutluluğunu, huzurunu, bereketini iftar yemeklerinde öğrencilerimizi ağırlayarak paylaşmakta ve yaşamaktayız.

2006-2020 yılları arasında 110 İmam Hatip Okulunda orta öğretimde okuyan 25.000 öğrenciye üç çeşit yemek üretimi ve sunumu hizmeti verilmiştir.

Yemek Hizmetleri