Ensar Vakfı’nın her hafta düzenlediği Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Devlet Personel Başkanı Sayın Mehmet Ali KUMBUZOĞLU oldu. Türkiye’de Kamu İstihdamı Ve Yönetimi konusuna değinildi.
Kazan Kaymakamı Murat DURU,Ankara Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, TRT Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanı Musa ALTUN, Ensar Vakfı Çankaya Şube Başkanı Mustafa ULUDAĞ, Ensar Vakfı Yenimahalle Şubesi Başkanı Bayram Ali KELEŞ, Ensar Spor Kulübü Başkanı Nihat DEMİR ve çok sayıda davetlimizin katıldığı konferans sonrasında konuğumuza Ensar Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Av. Ercan POYRAZ tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.
Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Av. Ercan POYRAZ’ın takdimiyle başlayan programda, Sn. Kumbuzoğlu sözlerine;Devlet Personel Başkanlığı 1960 yılında kurulmuş olup 54 yıldır hizmet vermektedir. Halen 260 personelle çalışmaktadır diye başladı. Türkiye’de 3.450.000 kamu çalışanı var. Bütçenin %35’e yakını kamu çalışanlarına ayrılmaktadır. Bir çalışanın devlete maliyeti yaklaşık 7000 TL olduğu için her alınan personelin kalitesi önem arz ediyor dedi.
Merkezi yerleştirme ile yaklaşık 100.000 kişi istihdam ediliyor. 6-21 Mayıs tarihleri arasında KPSS Merkezi Yerleştirmelerin başvurusu yapılacaktır. Her kurumun müfettiş, uzman kadroları için kendileri alım yapmaktadır. Bu ilanlar da Devlet Personel Başkanlığı internet sitesinde yayınlanmaktadır. Mühendis, mimar gibi kadrolar için KPSS-B’den iki yılda bir alım yapılıyor.
Devlet memurlarının imkânlarından da bahseden Sn. KumbuzoğluDevlet memurlarının imkânlarının iyileştirildiğini belirterek. Yaklaşık 1,5 milyon çalışan sendikalı var. Bu da toplu sözleşmelerin yapılmasında etkili oluyor. Şu anda en düşük memur maaşı 2,118 TL. Sosyal haklar da çok gelişmiş olduğu için devlet kurumlarında çalışmak çok tercih ediliyor. Ancak bir ülkenin gelişmişliğinin en büyük ölçütü özel sektörün de gelişmiş olmasıdır. Bu yüzden özel sektörün desteklenmesi gerekiyor. Destek hizmetlerinin özel sektörden alım yapması gerekiyor dedi.
Sn. Kumbuzoğlu sözlerine şöyle devam etti: Devlet Personel Başkanlığı uzmanlaşmaya daha çok önem veriyor. Sayı 10.000 iken 55.000’e çıkarıldı. Kurumlar bütçe imkânları çerçevesinde politika üreten uzman alımlarını yapmaktalar.1965 yılında yürürlüğe giren Devlet Memurları Kanunu birçok değişiklik geçirdiği için çok fazla karmaşıklık var. Bu karmaşıklıkların ayıklanması gerekiyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa sistemi örnek alınarak sistemin basitleştirilmesi gerekiyor. Kamu personeli statülerindeki farklılıkların giderilip, bunların birleştirilmesi gerekiyor. Bu konuda Almanya, İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkelerde incelemelerde bulunularak yeni bir Devlet Memurları Kanunu yapılmaya çalışılıyor. Sadeleştirmeler yapıldığında daha rahat bir sistem olacak diye ifade etti.
Sn. Kumbuzoğlu konuşmasında öğretmen ihtiyacına da değindi. En büyük ihtiyacın öğretmen kadrolarında olduğunu belirten Sn. Kumbuzoğlu Öğretmenler için yıllık 50.000 kişilik kadro ayrılıyor. Ağustos ayında 47.000 kişilik istihdam yapılacak. İkinci alım yoğunluğu yılda yaklaşık 20.000 kişiyle sağlık sektöründe. Diğer bir alım yoğunluğu yılda 3000 atamayla Hakim ve Savcıkadrolarında, ancak yaklaşık 15.000 kişilik ihtiyaç var. İİBF mezunları 200.000-300.000 civarında, bunlar kariyer mesleklere girmekte sıkıntı yaşıyorlar. Aynı sıkıntıyı Fen-Edebiyat Fakültesi mezunları da yaşıyor dedi.
Sn. Kumbuzoğlu engelli, şehit gazi yakınları ile terörden etkilenenlerin istihdamından da bahsetti.Engelliler için özenle yerleştirme yapılıyor. 38.000 kişi göreve başlamış durumda. Engelliler için %3 kota uygulanmakta. 20 Mayısta 4682 kişi yerleştirilecek. İlkokul Ortaokul mezunları kura ile atanıyor, lise ve üstü mezunlarının ataması E-KPSS puanı ile yapılıyor.Şehit ve gazilerin, terörden etkilenenlerin ikişer yakını da istihdam ediliyor, bu kapsamda 1200 kişinin ataması yapılacak. Kimsesiz çocuklar için %3 kota ile alım yapılıyor. Toplam 4000 civarında atama yapıldı. 20 Mayısta 3200 kişi atanacak. Genel toplamda 20.000’i geçti.
Sn. Kumbuzoğlu sözlerine şöyle devam etti: Şu anda 5000 yöneticiye Kişisel Eğitim programı verilmekte. Yaklaşık 50,000 kamu çalışanına görevde yükselmeleri için özel eğitim veriliyor.Sendikalar Devlet Personel Başkanlığı’nın en büyük paydaşı. Memur-Sen, Kamu-Sen, KESK gibi sendikalar aracılığıyla herkesten haberdar olunuyor. Kamuda çalışan 1.5 milyon kişi şu an örgütlü.ABD, İngiltere, Çin, Moğolistan gibi ülkelerle istihdam konusunda sözleşmeler yapılıyor. KPSS sistemimizi bu ülkeler benimsiyor. Çin KPSS sistemini aynen uyguluyor.Yaklaşık 200,000 taşeronun 150,000’e yakını dava açmış durumda. Bunlardan Karayollarında çalışanların bir kısmı kadroya geçirilmiş durumda. Sağlık sektöründe asli iş yapan taşeronlar var, bunların kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir. Ama destek hizmetlerde çalışanların kadroya geçmelerinin söz konusu olmayacağı siyasetçiler tarafından söyleniyor. Taşeronların sosyal hakları düzenlenerek, özlük hakları geliştirilmiştir diye ifade etti
Sn. Kumbuzoğlu, Eş durumundan kaynaklı nakiller bölgesel istihdam dengesizliğine yol açmakta. Bu konuda hem aile bütünlüğü hem de kamu hizmetlerinin bütünlüğü bakımından orta yol bulunmaya çalışılmaktadır diyerek konuşmasına son verdi.
Ardından Gönüldaşlarımızdan gelen soruları cevaplayan Sn. Kumbuzoğlu, Ensar Vakfı’na teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı. Yapılan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Ensar Buluşmaları son buldu. Konuğumuza Ankara Şube Başkanımız Av. Ercan POYRAZ tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Konferansın ardından yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle beraber sohbet etti.