Ensar Vakfı olarak her hafta düzenlediğimiz Ensar Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu SÜMER Holding Genel Müdürü Sn.Sezai Ensari ‘’Devlet Malları ve Özelleştirme Politikaları’’ konulu konferans verdi.
Ankara Defterdarı Hidayet Altınbaş, Ensar Vakfı Çankaya Şube Başkanı Mustafa ULUDAĞ, Ensar Vakfı Yenimahalle Şubesi Başkanı Bayram Ali KELEŞ, Ensar Spor Kulübü Başkanı Nihat DEMİR ve çok sayıda bürokrat, akademisyen ve siyasetçinin katıldığı konferans sonrasında konuğumuza Ankara defterdarı Sn.Hidayet Altınbaş tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.
Metin AKTÜRK’ ün takdimiyle başlayan programda Sn. AKTÜRK: “Osmanlı Devleti, sanayi devrimini , Avrupa ile rekabet edecek düzeyde takip edememiştir. Özellikle kapitülasyonlar şahsi girişimlerin önünü kapatmış bunun sonucunda Osmanlı pazarlarını tamamen yabancı mallar kaplamıştır. Cumhuriyetle beraber ülkemiz potansiyelini harekete geçirememiş sürekli ve sürdürülebilir ekonomik politikalar yerine günlük politikalar uygulanmıştır. Bu da rasyonel bir ekonomik yapının oluşmasına engel olmuştur. Yakın tarihimiz her türlü siyasi ve ekonomik zorluğa rağmen kalkınma mücadelesi olarak geçmiş 2000li yıllarda atılan ciddi adımlarla da ülkemiz gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşmış ve uluslararası camiada saygınlığı artmıştır. “ diyerek sözü konuğumuza bıraktı.
Sümer Holding Genel Müdürü Sn. ENSARİ sözlerine “Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” diyerek başladı.
“Sümer Bank cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda insanımıza iş ve aş götürerek 11 Temmuz 1933 tarihinde Atatürk tarafından kurulmuştur. Özelleştirmenin hem sermaye hem teknik bilgiden yoksun olduğu bu dönemde kurularak ilk ekonomik etkiyi sağlamıştır. Sümer bank kendi eliyle birçok kurumu tasfiye etmiş ve Türkiyenin nereden nereye geldiği konusunda güzel bir örnek teşkil eden bir kurumdur. 1987 yılında Sümer bankacılık kısmı ayrılarak aktif bir hal almış,sanayi kısmı holding kısmına geçirilmiştir. 41 banka,45 işletme,450 mağaza ile Türkiyenin en büyük kamu kurumu ve AR-GE yönetimini ilk kuran kurumdur.’’ diyen Sn. ENSARİ Sümer Holding çalışmalarından bahsetti.
Türkiye’de en eski üç ana kurum vardır. Tekel,Sümer Bank ve Ziraat bankasıdır. Tekel genel müdürlüğü 1862 yılında kuruldu. 2002-2005 yılları arasında tekel genel müdürlüğü görevini yürüten konuğumuz Sn. Ensari Tekel’in 35 bin çalışanı ve 500 bin üreticiyi muhattap alan Türkiye’nin en büyük kamu kurumu olduğunu ifade etti.
Özelleştirmenin önemine dikkat çeken konuğumuz “Özelleştirme çalışmaları; özel sektörün ekonomideki payını artırmak, kamu yükünü azaltmak, ülke ekonomisini dünya ekonomisiyle birleştirmek, istihdam yaratmak, yabancı sermayeyi ülkeye getirmek, siyasi kararların ekonomideki etkisini azaltmak gibi amaçlarla yapılmaktadır.” Diyerek sözlerine devam etti.
“Özelleştirmeye karar verenler siyasi, sosyal ve finansal amaçla karar almalıdırlar. Özelleştirme bir dönem ülkelerin krizlerden çıkma yolu olarak görülmüştür. Günümüzde özelleştirme bu amaçla yapılmamaktadır. Günümüzdeki amacı ekonomiyi yeniden yapılandırmaktır.” Diyerek sözlerine son verdi.
Gönüldaşlarımızdan gelen soruları cevaplayan Sn. ENSARİ, Ensar Vakfı’na teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı. Ensar Vakfı Yenimahalle Şubesi Başkan Yardımcısı Metin AKTÜRK’ÜN Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Ensar Buluşmaları son buldu. Konuğumuza Ankara Defterdarı Sn.Hidayet Altınbaş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Konferansın ardından yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle beraber sohbet etti.