Ensar Vakfı olarak her hafta düzenlediğimiz Ensar Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut GÜNEY'di.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Mustafa SAATCI, Denizli Çivril Belediye Başkanı Sn. Dr. Gürcan GÜVEN, Denizli Tavas Belediye Başkanı Sn. Turhan Veli AKYOL, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Daire Başkanı Sn. Güngör GÜZEL, Ensar Vakfı Nazilli Şube Başkanı Sn. Şakir TAŞKIRAN, Ensar Vakfı Çankaya Şubesi Başkanı Mustafa ULUDAĞ, Ensar Vakfı Yenimahalle Şubesi Başkanı Bayram Ali KELEŞ, Ensar Spor Kulübü Başkanı Nihat DEMİR ve çok sayıda bürokrat, akademisyen ve siyasetçinin katıldığı konferans sonrasında konuğumuza teşekkür plaketi takdim edildi.
Sn. GÜNEY, defterdarlık ve bu argümanın tarihini anlatarak sözlerine başladı. Günümüzdeki tapu ve kadastro sisteminin Defter-i Hakanî teşkilatına dayanmakta olduğunu söyleyen Sn. GÜNEY, Osmanlı döneminde defterhanenin devletin üç hazinesinden biri olarak görüldüğünü ve merasim ile açıldığını anlattı. Tarihsel kültürünün yanı sıra defterhanelerin sanatsal perspektiften de büyük önem taşıdığını belirti. Defterhanelerde çeşitli yazı sanatlarına yer verildiği gibi şu an eski defterhane binasının turistik açıdan da önemli olduğunu hatırlattı.
Defterdarlığın ve tapu kayıtlarının ülkemizdeki yerinden bahseden Sn. GÜNEY, hala Osmanlı döneminde dedelerimizden kalma arsalar olabileceğini söyledi. Sn. GÜNEY, "Osmanlı Devleti, memur yoklaması adı verilen çalışmalarla "isimsiz" adı verilen yerlerin tapulanmasını yapmıştır. Bu durum Osmanlı toprak düzenin kurulabilmesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca fethedilen yerlerin düzenlenmesi için çalışmalar ve tahliller yapılmıştır." dedi.
Genel Müdürlüğün mevcut arşiv belgelerinden bahseden Sn. GÜNEY; "15. Yüzyıldan günümüze kadar devletimiz bütün belgeleri saklamıştır. Bunların içinde çok mühim Padişah vakfiyeleri de bulunmaktadır. Kayıtlar Osmanlı Döneminde vergiye dayalı yapılırken, Hicaz bölgesinden vergi alınmadığı için hiçbir kayıt tutulmamıştır. Balkanlar'da da Osmanlı dönemine ait belgeleri bulunmaktadır. Ancak Balkan savaşlarının etkisi sebebiyle kayıtlara sahip çıkılamamıştır." diyerek Osmanlı coğrafyasındaki arşivler hakkında da bilgiler verdi.
Sn. GÜNEY, "Berlin başkonsolosluğuyla yapılan anlaşmalarla Berlin'deki vatandaşlarımız, buradaki işlemlerine bulundukları yerden halledebiliyorlar, istiyoruz ki insanlar teknoloji yardımıyla bu türlü işlerini evlerinden halledebilsinler." diyerek sözlerini sonlandırmıştır.
Yapılan soru cevap kısmında gönüldaşlarımızdan gelen soruları cevaplayan Sn. GÜNEY, Ensar Vakfı'na teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı. Ensar Vakfı Çankaya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Özcan GÜNGÖR'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle Ensar Buluşmaları son buldu. Konuğumuza Ensar Vakfı Ankara Şube Başkan Yardımcımız Sn. Mustafa ULUDAĞ tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.
Konuğumuz Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, konferansın ardından yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle beraber sohbet etti.