Ensar Vakfı Ankara Şubesinin düzenlediği Ensar Buluşmaları programının bu haftaki konuğu Vakıflar Genel Müdürü Sn. Dr. Adnan ERTEM, Osmanlı?dan Günümüze Vakıf Medeniyeti konulu konferans verdi.
Düzce Milletvekili Sn. Osman ÇAKIR, Tapu Kadastro Genel Müdürü Sn. Davut GÜNEY, BDDK Başkan Yardımcısı Enes ARSLAN, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan ERSOY, Milli Eğitim Müdürü Sebahattin AKGÜL, Basın İlan Kurumu 1. Hukuk Müşaviri Gökhan Türkoğlu, Ensar Vakfı Bayburt Şubesi Başkanı Mehmet BATTAL, Ensar Vakfı Çankaya Şubesi Başkanı Mustafa ULUDAĞ, Ensar Vakfı Yenimahalle Şubesi Başkanı Bayram Ali KELEŞ, Ensar Spor Kulübü Başkanı Nihat DEMİR ve çok sayıda bürokrat, akademisyen ve siyasetçinin katıldığı konferans sonrasında konuğumuza Ensar Vakfı Kurucularından Düzce Milletvekili Sn. Osman ÇAKIR tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.
Sn. ERTEM, gönüldaşlarımızı selamlamasının ardından İslamiyet'le beraber gelişen vakıf medeniyetini ve günümüz uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
Vakıf anlayışımızın fıkıhta önemli yer tuttuğundan ve Peygamberimizin (SAV) dönemindeki müesseselerden bahseden Sn. ERTEM "İnsan denen canlı, muhakkak bir başkasının yardımına ihtiyaç duyuyor. İster istemez her toplumda vakıf müesseseleri varoluyor. Bunun adına ne derseniz deyin, ister foundation deyin ister vakıf deyin." diyerek bütün insanlık için vakıf anlayışının önemini vurguladı.
Sn. ERTEM, "Günümüzdeki vakıf anlayışının kaynağının Kur?an, Hadis ve İcmadan geldiğini kabul ediyoruz. Kur'an da bizatihi vakıf kavram olarak geçmese bile yardımlaşmayı ele alan ayetlerimiz vardır. İnfak, zekât, sadaka, yetim ve fakir koruma gibi konularda tavsiye eden, hatta ve hatta emreden ayetler vardır. Ehli Sünnet İmamları bu alanda bizzat çalışmışlardır. Sadaka-i Cariye'nin müesseseleri için çalışmışlardır. İmam Şafi, İmam-ı Azam fıkıh konusu olarak bunu ele almışlardır." diyerek İslam'da vakıf anlayışını açıkladı. "Geçmişte de insanlar Allah rızasını nasıl kazanırım, onun rızasına nasıl uygun hareket ederim diyerek vakıflar kurmuştur." diyerek sözlerine devam etti.
"Osmanlı dönemi hakkında bazı araştırmalar 200.000 vakfiyeden bahseder, bize ulaşan kaynaklarda 50.000 vakıftan bahsedebiliriz." diyen Sn. ERTEM, vakıfların Osmanlı Devletinde çok büyük bir sorumluluğun sahibi olduğundan bahsederek sözlerine şu şekilde devam etti: "İç ve dış güvenlik, adliye hizmetleri ve Enderun mektebi haricinde modern devlet anlayışıyla aklımıza gelebilecek her türlü hizmet vakıflar eliyle yürütülmüştür."
Sn. ERTEM sözlerine vakıf yapılarının Osmanlı Devleti'nin küçülmesinden etkilenmelerinden bahsedip bunların nedenlerine değindi. Vakıf medeniyetinin tarihine ve önemli vakıflara değinerek bugünkü vakıf anlayışımızdan ve yapılan çalışmalardan söz etti: "Geçtiğimiz yıl en fazla harcama yaptığımız yıl oldu. 2 tane üniversite kurduk. Beş bin üniversite on beş bin ilkokul öğrencisine burs verdik. Muhtaç ailelere gıda yardımında bulunuyoruz. Buna rağmen bütçemiz fazla verdi. Bu yapılan çalışmalarımızda vakıfların bereketine şahit olduk. Gayri Müslim vakıflarıyla ilgili de çalışmalar yaptık. Bu vakıfların ve vakıf gelirlerinin amaçlarına uygun kullanılmasını sağlamaya çalıştık. Çünkü bize sadece Müslüman tebaanın vakıfları değil gayri Müslimlerin vakıfları da intikal etti."
Osmanlı coğrafyasının tümüne sağlık hizmetleri ve maddi-manevi yardımlarla ulaşmaya çalıştıklarından bahseden Sn. ERTEM, sözlerine akar ve hayrat kavramlarına değinerek devam etti:
"Akar akar olarak, hayrat hayrat olarak kalmalıdır, diyoruz ve bunun içinde gerekeni yapmaya çalışıyoruz."
Vakfiyelerde bulunan dua ve bedduaların ehemmiyetini hatırlatan Sn. ERTEM, gönüldaşlarımızdan gelen sorulara cevap verdi.
Gelen bir soru üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Katılım Bankacılığına başlayacaklarını, gerekli başvuruları yaptıklarını, bu yıl içinde faaliyete geçireceklerini söyledi. "Bu Katılım Bankasının sermayesi büyük olacak. Halkımızın da sempatisi ve desteğini kazanmayı bekliyoruz" dedi.
Soru cevap kısmında gönüldaşlarımızdan gelen soruları cevaplayan Sn. ERTEM Ensar Vakfı'na teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı. Ensar Vakfı Bayburt Şubesi Başkanı Sn. Mehmet BATTAL'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle Ensar Buluşmaları son buldu.
Konuğumuz Sn. ERTEM, konferansın ardından yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle beraber sohbet etti.