Ensar Vakfı olarak her hafta düzenlediğimiz Ensar Buluşmaları? nın bu haftaki konuğu Gümrükler Genel Müdürü Sn. Cenap AŞÇI Sınırlarıyla Türkiye ve Gümrük Politikalarımız Konulu konferans verdi.
Ensar Vakfı Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Sn. Mustafa ULUDAĞ?ın takdimiyle başlayan programda Sn. ULUDAĞ: ?Dünyanın son yıllarda ulaşım, haberleşme ve bilişim alanlarında yaşanan gelişmelere paralel olarak küresel ticaret hacminde görülmemiş bir büyüklüğe ulaşılmıştır. Gelinen noktada uluslararası ticaretin geleneksel yapısı değişmiştir. Teknoloji geliştiren ve bu teknolojiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştüren ülkeler dünya ticaretindeki rekabette güçlenecek ve dolayısıyla ticaretteki paylarını artırabileceklerdir. Ülkemiz yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek trendleri izleyen değil, bu trendleri belirleyen bir ülke konumunda hızla ilerlemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla küresel ticaret dünyasında iş adamlarımızın karşılaştığı yapısal sorunlara hızlı çözümler sunulmaya çalışılmaktadır. Bu sayede teknikleri fırsata dönüştüren ve bu fırsatları yakından takip eden rekabet gücü yüksek bir ekonomi oluşturmak için birçok atılım yapılmaktadır. Bu misyon ve vizyon doğrultusunda ticaret alanında etkinliğimizi artıracak hızlı ve güvenli bir gümrük mevzuatı ve teşkilatı oluşturulmasını sağlayacak önemli çalışmalar yapılmıştır.? Diyerek sözü konuğumuz Sn. Cenap AŞÇI?ya bıraktı.
Gümrükler Genel Müdürü Sayın AŞÇI herkesi; hayırlı akşamlar dileyerek selamladı.
?Gümrük, devlet olduğundan beri var olan bir kavram. Nerde bir hükümranlık kurulmuşsa o devlet haline gelmiş, gümrük sistemi oluşmak zorunda kalmıştır. Çünkü ülkeye giren eşyalar, taşıtlar ve insanlar mutlak suretle egemen bir ülke toprağına girerken kontrol edilmek zorundadır. Gümrüğün iki fonksiyonu vardır. Asıl fonksiyonu devletin belirlediği politikalarla kendi ülkesini koruma fonksiyonu. Bu birinci amaç ama uzun yıllarca gelir fonksiyonu daha çok ön plana çıkmış. Gümrük tarifelerini kullanırken vergi alıyorsunuz. Vergi de o ülkenin bütçesi için önemli gelir kaynaklarındandır.? dedi.
Sn. AŞÇI, ?Gençler içinde bulunduğumuz çağı ne olarak adlandırıyorlar?? sorusunu sorduktan sonra: ?Çağımızın tanımına bakarsak herhalde hızın, teknolojinin en çok kullanıldığı çağ, teknoloji çağı diyebiliriz. Çağımızda rekabet için çok seri bir şekilde üretim yapmamız lazım. Yapılan malı da hızlı bir şekilde alıcısına teslim etmemiz lazım. Örnek verecek olursak, gümrüklerde eşya sevkiyatı sırasında bir saatlik tasarruf ülke olarak milli gelirimizden daha fazla bir meblağa tekabül ediyor.? diyerek sözlerine devam etti.
Sn. AŞÇI, bu şekilde hızın ve rekabetin önemini belirterek, ticareti hızlandırıp aynı zamanda gümrüklerde geçişi kolaylaştırma çalışmalarından bahsetti.
?Gümrük deyince insanın aklına liman ve sınır kapıları gelir. Ancak asıl işlemler bizim iç gümrük dediğimiz yerlerde yapılır. Ben mesleğe başladığım zaman dış ticaret hacmi 20 milyar dolar civarındaydı, şimdi 400 milyar dolar.?
Sn. AŞÇI istek üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığına çalışmak üzere nasıl girileceğini anlattıktan sonra konukların sorularını cevaplayarak konuşmasını sona erdirdi.
Kur?an tilaveti sonrasında Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Sayın Avukat Ercan Poyraz tarafından, Sn. AŞÇI?ya bir teşekkür plaketi takdim edildi. Yapılan kahve ikramı ile vakıf yöneticileri, siyasetçi ve bürokratlardan oluşan misafirlerimizle beraber sohbet edildi.