1000 yılı aşkındır yaşadığımız bucoğrafyada din eğitiminin önemi her dönemde artarak devam etmiştir. Büyükcihan devleti Osmanlı'nın yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındadin eğitimi alanında bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Ciddi bir altyapıoluşturulmadan kapatılan medreselerin yerine ikame edilen okullarda din eğitimialanında bazı yeni modeller ortaya konulmuş, din eğitimi ve öğretimi İmam-Hatipokullarının açılmasına kadar ağır aksak devam etmiştir.
1970-1980'li yıllara gelindiğindeİmam-Hatip Okulları, Türkiye'de din eğitimi tecrübesini artıran, dinine bağlıve daha donanımlı kuşakların yetişmesini sağlayan en önemli kurumlarındanbirisi haline gelmiştir. 1913 yılında Medresetü'l-Eimme ve'l-Hutebâ ismiyleeğitime başlayan ve günümüze kadar devam eden bu eğitim modeli, 2013 yılı itibarıylatarihindeki en önemli dönüm noktalarından birini yaşamaktadır.
1953 yılında açılan Tokat İmam HatipLisesi, Türkiye'de açılan 4. okuldur. Çok zor şartlar altında eğitim-öğretimfaaliyetlerine başlayan Tokat İmam Hatip Okulu, zamanla bölgenin en başarılıeğitim kurumlarından birisi haline gelmiştir. 1990'lı yılların sonlarında iseTürkiye genelindeki bütün imam hatiplerde olduğu gibi büyük öğrenci kaybıyaşamıştır. 28 Şubat sürecinde kapanma noktasına gelen imam hatip liseleri 2012yılında yürürlüğe konulan kademeli eğitim sistemi [4+4+4] avantajıyla yenidentarihteki yerini almış ve bu süreçten daha da güçlenerek çıkmıştır.
''60. Yılında Tokat İmam Hatippanelinin amacı; Bütün yönleriyle Tokat İmam Hatipin geçmiş tecrübelerinindeğerlendirilmesi, gelecekteki konumunun tartışılması, yerel çerçevede bueğitim sisteminin sosyal alana etkileri ve mevcut eğitim kalitesininartırılmasıdır.
TİHDER tarafından düzenlenecek olanpanelin, Tokat İmam Hatip Okulunda daha kaliteli eğitime kapı açacağı kanaatinitaşımaktayız.
PANEL BAŞLIKLARI
1. Kuruluş Tarihçesi ve kuruluş hikayeleri
2. İmam Hatip Okulunda Öğrenci olmak vebaşarılar
3. İmam Hatip Okulun fiziki durumu
4. Eğitim niteliğini arttıracak tedbirler
5. İmam Hatip Okulu ve STK ilişkileri
6. İmam Hatipden beklentiler
7. İmam Hatip Okulun vizyonu
8. Yapısal problemler, tespitler veöneriler
9. İmam-hatipli olmak kültürü
10. İmam Hatip Okul ve yerel medya/iletişim
11. İmam Hatip Okulu ve Siyaset ilişkisi
12. İmam Hatip Okulun Tokata kazanımları
13. İmam Hatip & Hüseyin Abbas
Not:1-Panel başlıkları serbesttir. (Gelen tebliği kuruldeğerlendirecektir.)
2-Tebliğler Tokat İmam Hatiple sınırlıdır.
Panelde tebliğ sunacak katılımcılarınFevzi Gür 0542 5773215 / [email protected] irtibata geçmeleri önerilir
TİHDER tarafından düzenlenmesine karar verilen panele ilgi ve alakanızıbekliyoruz.