İrlandave Belçika merkezli Uluslararası İslami Kadın ve Aile Platformu ve Türk Arapİlişkileri Merkezi'nin desteğiyle İstanbul'da Ensar Vakfında Uluslararası Kadınve Aile Çalıştayı tertip edildi.
Türkiye'den birçok kadın örgütlerinin iştirakettiği etkinliğe Cezayir, Mısır, İrlanda, Makedonya, Ürdün, Irak, Suriye,Filistin, Tunus, Fas ve Sudan'dan 25 kadın ve aile kuruluşu tebliğ vesunumlarla çalıştaya zenginlik katıyor. Açılış konuşmasında Türkiye GönüllüTeşekküller Vakfı Başkanı Hamza Akbulut, Mısır Hürriyet ve Adalet GazetesiGenel Yayın Yönetmeni Ahmad Gunaym, Ak Parti İstanbul Kadın Kolları YerelYönetimler Başkanı İffet Polat, Saadet Partisi Kadın Kolları Başkan YardımcısıFatma Nevin Gökçe, Türk Arap Kadın Platformu Başkanı Sihem Gamel, Uluslararasıİslami Kadın ve Aile Platformu Genel Sekreteri Fatma Saide, CezayirParlementosu Eski Başkanı Aişe Bel-Hadjar yer aldılar.
Uluslararası sözleşmeler ve kanunların kadın veaile doğasına uyumsuzluğu, Müslüman kültür ve geleneğine uzaklığı ve medyanınkazan uğruna toplumun yapı taşlarını çürüten vurdumduymaz yapısı tartışmakonularını oluşturmaktadır. Aynı konular ekseninde Arap dünyasında, Avrupa'dave Afrika'da 19 çalıştay düzenlendi. Çalıştaylarda ülke içinde sivil toplumkuruluşları arasında koordinasyon ve bağlantılar sağlayarak yüksek önemdekibeşeri ve ailevi değerlerin korunmasında görüş birliği hedeflenmektedir. Çalıştaylarsilsilesinin son adımı olarak 2014 yılında uluslararası bir kongre düzenlenerekdünya kamuoyuna Müslüman geleneğinin kadın ve aile mihverli hakiki ve ilerianlayışları yansıtılacaktır. Özellikle son dönemlerde Müslüman dünyasındaşiddet ve savaş ortamlarına hapsolan kadınların maruz kaldığı acıları azaltmak,ferah ve huzurlu olanaklara kavuşturmak üzere sosyolojik ve antropolojikaraştırmalar eşliğinde somut adımlar atılacaktır. Vahiy ilkeleri doğrultusundaakılsal temelli eğitim, entelektüel altyapı ve çok kültürlülüğe dayanantoplumsal yapılarla Müslüman kadınların önün açılması İslam dünyası içerisindebilgi toplumu yolunda mühim bir teşebbüs olduğu gibi değer ve ahlaki argümanlarbakımından iflas eşiğine gelen batı kültürüne de kendisini düzeltmesi bakımındankatkı sağlayacaktır.
Türkiye'nin son dönemlerde kadın haklarının veözgürlük değerlerinin kurumsal bir veçheye bürünmesiyle yükselen profili İslam ülkelerine bu cihette ilham kaynağı olmaktadır. Türkiye'de 10 yıllık gibi kısabir sürede kadınlarının statüsünün saygınlık kazanması ve sosyal yaşamda faalbir mertebeye ulaşması Müslüman geleneğinin çağdaş anlayışı ayıklayarak kendiformatına biçimlendirmesi bakımından başarılı bir modelini göstermektedir. Doğu Batı - İslam kültürünün birleştiği butecrübeyi geliştirmek ve dünya gündemine intikal ettirerek tartışmaya açmakkadın ve ailenin lehinde temelli bir geleneğin oluşumuna fırsat sunmaktır. Buçalıştay bu hedeflerin hasıl edilmesi yolunda bir ön söz olacaktır. Uluslararasıkongre ile teorik düzeydeki fikirlerin kurumsallaşmasıyla da taçlanacaktır.