ÇALIŞMANIN AMACI VEYÖNTEMİ
İslâmın temel bilgi kaynağı Kurandır. Kuranı açıklayanve onun nasıl yaşanacağını örnekleyen de Hz. Muhammeddir. İslâm tarihindeTefsir, Hadis, Fıkıh, Kelâm gibi dini ilimleriyle birlikte eğitim kurumlarındaokutulan derslerin başında Siyer gelir. Siyer doğumundan vefatına kadar Hz.Muhammedin hayatını konu edinen bir ilimdir. Siyer öğretiminin amacı, Hz.Muhammed,in hayatını bütün yönleriyle ele alarak açıklamak, onu tanıtmak veörnek hayatı üzerinden İslâmın doğru anlaşılmasına ve yaşanmasına katkıdabulunmaktır.
Siyer konuları Türkiyedeki eğitim kurumlarında farklı dersisimleriyle okutulmaktadır. İlahiyat fakültelerinde İslâm Tarihi, İmam-HatipLiselerinde Siyer dersleri vardır. İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında DinKültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinde ise Hz. Muhammed konulu bir öğrenme alanıbulunmakta, kronolojik bilgiler Hz. Muhammedin Örnekliği gibi ünitelerde yeralmaktadır. Kuran Kurslarında okutulan siyer konuları Temel Dini Bilgiler anakategorisinde Peygamberim başlığı altında öğretilmektedir. 2012 yılındayapılan bir kanun değişikliği ile ortaokul ve liselerde okutulmak üzere Hz.Muhammedin Hayatı isimli seçmeli bir ders ihdas edilmiştir. Türkiyede eğitimkurumlarında okutulan siyer konularında kronolojik bilgiler ağırlıdır. AncakOrtaokul ve Liselerde ihdas edilen seçmeli Hz. Muhammedin Hayatı dersprogramları altı üniteden oluşmakta olup kronolojiye bir ünite, Hz. Muhammedinörnekliği konularına ise beş ünite ayrılmıştır.
Türkiyede din eğitimi alanında son zamanlardaki gelişmeler,İlahiyat Fakültelerinin ve İmam-Hatip Liselerinin sayısının artması, İmam-HatipOrtaokullarının açılması, Ortaokul ve Lisede Din, Ahlâk ve Değerler öğrenmealanında yeni derslerin konulması vb. diğer din bilimlerinde olduğu gibi siyeralanında da yeni çalışmaların başlamasını sağlamış ve konu ile ilgili yayınlardabir artış meydana getirmiştir. Elimizdeki bu çalışma da bu kapsamda bir arayışürünüdür.
Evrensel bir din olan İslâmın peygamberi Hz. Muhammed,yaşadığımız çağda nasıl öğretilmelidir? Bu sorunun yeniden irdelenmesi vecevaplanması gerektiğini düşünüyoruz. Geleneğimizden tevarüs ettiklerimizinasıl sürdürür, yeni arayışlarımıza nasıl cevap üretebiliriz? Elimizdeki buçalışma böyle bir ihtiyaç tespitinin sonucu olarak bazı yönlerden konuya farklıbir bakış açısı ile yaklaşmak gerektiği düşüncesiyle ortaya çıkmıştır.
Bu çalışmada belirli bir öğretim kademesi ve belirli birders hedef alınmaksızın siyer öğretiminin geneline yönelik öneriler dilegetirilmiştir. Çalışmanın özellikle program geliştirme süreçlerine katkısağlaması umulmaktadır. Bunun yanı sıra, çoğunlukla örgün eğitim kurumlarıkapsamında siyer öğretimi gündeme geldiği için bu çalışmadan öğretmenlerinistifade etmesi mümkündür. Ders kitabı yazarları, ders aracı, materyal veiçerik üretecek eğitimciler, Hz. Peygamberi konu edinen her tür eğitimfaaliyeti ile ilgilenenler ve ebeveynler de bu çalışmadan istifade edebilirler.
Çalışmamız çocuk ve gençlere siyer öğretimi yapacakeğitimcilere bir rehber niteliğindedir ama bir siyer kitabı veya materyali değildir.
Çalışmada konuların ayrıntısına girmeden, örnekler üzerindenuzun açıklamalar yapmadan genel ifadelerle, neyin nasıl olması gerektiğineilişkin fikrimizi ifade etmeye çalıştık.
Bu çalışmada siyerle ilgili yapılmış olan diğer çalışmalarıneleştirisine, siyerle ilgili kaynak değerlendirmesine veya kaynaklarınaçıklanmasına yer vermedik.
Çalışmamız, Hz. Peygamberin hayatını öğretim konusuyaparken dikkat edilecek hususları 5 başlık altında incelemektedir.
- Amaç ve kapsam bölümünde Hz. Peygamberin hayatınınöğretilmesiyle gerçekleştirilmek istenen hedefler, bu eğitimin gerekçeleriifade edilmiştir.
- Temel yaklaşımlar bölümünde Hz. Peygamberi konu edinen tümeğitim etkinlikleri için referans noktası oluşturacak temel yaklaşımlarbelirlenmiştir.
- İçerik bölümünde, Hz. Peygamberin hayatını ele alan biröğretim için ana temalar belirlenmiştir.
- Üslup özellikleri ve görsellerin kullanımı bölümündeiçeriğin sunumunda esas alınması gereken ilkeler ele alınmıştır.
- Öğretim programı ve uygulama ile ilgili ilkeler bölümündeilk dört başlıkta ele alınan ilkeler doğrultusunda geliştirilebilecek birprogramın ana hatları belirlenmiştir.
Hesaplarımız
Hesaplarımız
Hesaplarımız
Hesaplarımız
Hesaplarımız
Sitelerimiz
- EĞİTİM
- YAYIN
- YURT
HİZMETLERİ - BURS
- PROJE
- SOSYAL
SORUMLULUK - YEMEK
HİZMETLERİ
Ensar Yayın Grubu; Ensar Neşriyat, Gülhane Yayınları, Vefa Yayınları, Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Yayınları, İSAV Yayınları ve İstanbul Tasarım Yayınları gibi 7 farklı tematik yayını bünyesinde tutmaktadır.
Son çıkan eserler aşağıda listelenmektedir. Daha fazlası için ensarnesriyat.com.tr web adresini ziyaret ediniz.
YENİ ÇIKAN YAYINLAR
Müslüman Kadının Tarihi Set ( 5 cilt )
Coğrafyada Müslüman Kadın;Müslüman Kadının Tarihi-2
İlimde Müslüman Kadın;Müslüman Kadının Tarihi-4
Siyasette Müslüman Kadın;Müslüman Kadının Tarihi-5
Düşüncede Müslüman Kadın;Müslüman Kadının Tarihi-3
Tarihte Müslüman Kadın ;Müslüman Kadının Tarihi-1
Sarf Ve Nahiv Açısından Kısa Surelerin Tahlilleri
Dini Bilmeceler; Bilenler Söylemesin
Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadette İslâm
Kendi Yıldızını Yakala; Sıra Dışı Motivasyon Öyküleri
Te'vilatül Kur'an Tercümesi 4
En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed(s.a.v) ve Eğitim Metotları
Te'vilatül Kur'an Tercümesi 6
Te'vilatül Kur'an Tercümesi 5
Te'vilatü'l Kur'an Tercümesi 8
Kristal Kelebekler
Te'vîlâtül Kur'ân Tercümesi 2
Aydınlıklara Doğru; Peygamber Efendimizin Hayatı-2
Hayatım İbret Aynası
Osmanlı Yüksek Din Eğitimi Anlayışının Değişimi
ensarnesriyat.com.tr
Ensar Vakfı Yurtları, yurtlarında misafir ettiği öğrencileri ailelerinin birer emaneti olarak görmektedir.
Gençlerimizi kişisel ve mesleki gelişim odaklı, ülkesini ve dünyayı tanıyan kişiliği ile örnek teşkil edecek bir insan olarak yetiştirmeyi amaçlayan Vakfımız 29 Kız ve 17 Erkek Yurdu ile toplamda 46 yurtta 4901 Öğrenci kapasitesiyle hizmet vermektedir. 2019-2020 Eğitim yılında Ensar Vakfı Yurtlarının doluluk oranı %93,5 olmuştur.
Yurt ve şehir oryantasyon programı ile başlayan öğrenci faaliyetleri öğrencilere yönelik
• Yaygın Eğitimler,
• Seminerler,
• Konferanslar,
• Kariyer Gelişim Programları
• Atölyeler ile desteklenmektedir.
Sivil toplum kuruluşları arasında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi çalışmasıyla öncü olan Ensar Vakfı, öğrencilerine bireysel terapi hizmetinin yanı sıra; yurtlarda PDR, Psikoloji bölümlerinde okuyan ve bu alanlara ilgi duyan öğrencilere yönelik Psikoloji Atölye Çalışmaları, Film analizleri ve mesleğe hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir.
B12 Dergisi
Ensar Vakfı Yurtlarında yazmaya, çizmeye, okumaya, hayal kurmaya, şiir yazmaya yeteneği olan ve geliştirmek isteyen öğrencilerin çalışmalarını yayınladığı, tamamen öğrenci emeği bir dergi çalışmasıdır.
1. LİSANS BURSLARI
“Ensar Vakfı Lisans Bursları” İstanbul’da öğrenimine devam eden öğrencileri desteklemek amacıyla verilen burslardır. Bu burslar Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) tarafından projelendirilerek öğrencilerin başvurusuna açılmaktadır. Vakfımız burs başvurularını Eylül-Ekim ayları içerisinde yalnızca online başvuru formu üzerinden almaktadır. Başvuru dönemi dışında ve şahsen, mail, mesaj, faks, telefon yoluyla burs başvurusu alınmamaktadır.
• Öğrencinin burs programına başvuru yapabilmesi için belirtilen ön başvuru şartlarını taşıyor olması gerekmektedir.
• Müracaat eden adayların başvuru bilgileri üzerinden sistem puanlaması oluşturulmakta, aile gelir durumu, bölüm, sınıf, başarı sıralaması ve not ortalaması gibi değişkenler dikkate alınarak bursiyer kontenjanının en az iki katı kadar aday mülakata davet edilmektedir.
• Mülakat değerlendirmesi olumlu sonuçlanan öğrencilerden bursiyerlik evrakları teslim alınarak başvuru esnasında verilen bilgilerin kontrolü yapılmaktadır.
• Lisans bursları Ekim-Haziran aylarını kapsayan 9 aylık süre boyunca verilir. Nakit bursun en fazla %10’una kadarlık miktar öğrenciye kitap bursu olarak tanımlanır.
• Burs miktarı her yıl Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.
2. ARAŞTIRMA BURSLARI (LİSANSÜSTÜ)
Lisansüstü bursları, DEM’in akademik çalışma alanları ve araştırma konuları çerçevesinde verilmektedir. DEM’in belirlediği araştırma konuları üzerinden 12, 18, 24 aylık periyotlarla araştırma projeleri olarak ilan edilmektedir. Araştırma Projelerinde proje danışmanı ve yürütücüsü olarak akademisyenler yer almaktadır. Ayrıca bu projelerde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine araştırmacı ve asistan olarak görev verilmektedir. Proje kapsamında ve süresince görev alan öğrencilere lisansüstü bursu verilmektedir. Araştırma Projelerinin duyuru ve başvurularını www.dem.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.
3. İHL BURSU
Ensar Vakfı tarafından Türkiye’deki İmam Hatip Liseleri’nde örgün olarak öğrenimlerine devam eden öğrenciler için sağlanan burs imkanıdır.
• Bu burs programı Türkiye’de İmam Hatip Liselerinin Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında okuyan öğrencileri kapsamaktadır.
• İHL Bursuna başvurunun birincil şartı maddi olarak bursa ihtiyacı olmaktır.
• İHL Bursları Ensar Vakfı Şubelerinin koordinasyonunda Türkiye genelinde 7000 öğrenciye verilmektedir.
2012 yılından bugüne tüm eğitim kademelerine yönelik olarak Genel Merkez ve Şubeler adına proje üretme, yazma, yürütme, denetleme, raporlama, araştırma ve geliştirme süreçlerini yönetmektedir.
Gençlik Spor Bakanlığı, Ulusal Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi proje hibe desteği sağlayan kurum ve kuruluşların desteği ile ulusal ve uluslararası alanda bir çok projeyi hayata geçirmiştir.
2012 – 2020 yılları arasında Gönüllülük, Kişisel Gelişim, Fiziksel Aktivite, Egzersiz ve Spor, Kitap Kahve, Kültür Sanat, Yenilikçi Fikirler ve Çevre alanlarında Genel Merkez yürütücülüğünde 20 proje, 54 ilde yer alan 72 şubesinde ise 127 adet proje ile toplamda 147 proje gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca "EuroDesk Temas Noktası" ve "Kariyer ve Staj Ofisi" Proje Koordinasyon Merkezi bünyesinde yer almaktadır.
Ensar Vakfı tarafından, 2018 yılında Erasmus+ Eurodesk Türkiye Ağı Eurodesk Türkiye Temas Noktası Teklif Çağrısı kapsamında sunulan başvuru T.C. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiştir. 2019 yılı itibari ile Ensar Vakfı “EurodeskTürkiye Temas Noktası” olarak gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermek amacı Ulusal Ajans tarafından yetkilendirilmiş ve faaliyetlerine devam etmektedir. detaylı bilgi ve iletişim
Kariyer ve Staj Ofisi, OIC Intern Staj Programı ile gençlere dair edindiğimiz tecrübeler ve öngörülen ihtiyaçlar çerçevesinde eğitim, kariyer danışmalığı ve stajdan oluşan 3 ana kategoride üniversiteli ve yeni mezun gençlere hizmet veren bir kariyer ofisidir. Bunun yanı sıra gençlerin kariyer gelişimlerine katkıda bulunabilecek çeşitli program ve etkinlikler de Kariyer ve Staj Ofisi’nin hedefleri arasındadır.Kariyer ve Staj Ofisi’nin faaliyet alanları aşağıdaki gibidir;
İbadete açılan Hz. Aişe Camii ve inşaatı devam eden Ateştuğla Camii inşaatı sosyal sorumluluk projelerimiz arasındadır.
Sosyal Sorumluluk çalışmalarına inşaat projeleriyle de devam eden vakfımız, İmam Hatip Neslinin ihyası için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, 20 bin metrekare üzerine kurulu 3 bloktan oluşan Yalova Sabri Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesi İnşaatı devam etmektedir.
Bağcılar Zeliha Hatun Aşevi’nde ihtiyaç sahiplerine her gün 3000 kişilik yemek ikramı yapılmaktadır.
Ensar Vakfı Yurtlarında kalan öğrenciler tarafından yapılan proje ile öğrencilerimiz yetim çocuklara kol kanat germeye çaba gösteriyor.
Gülümseten Emek Projesi, Suriye savaşında çocukluğundan uzaklaştırılan, küçük yaşlarına koskocaman acılar sığdıran Suriyeli çocukları bir nebze gülümsetebilmek niyetiyle Genç Ensar ve Hanımlar Komisyonu tarafından el emeği ile hazırlanan 8000 bez bebek ve çeşitli hediyeler Suriye’nin Azez Bölgesinde bulunan mülteci kampında yaşayan çocuklara ulaştırılmıştır.
Öğrencilerimiz oluşturulan kumbaraya ayda 5 lira bağışlayarak Ramazan ayında İdlib’deki yetimlere iftar vermişlerdir.
Ensar Vakfı’nın farklı çalışmalarında görev alan gönüllülerimiz adına Kudüs Abdülhamithan Fidanlığında 1.500 fidan dikilmiştir.
Kız ve erkek yurtları öğrencilerimiz ve yurt yöneticilerimiz Afrika’da 3 ayrı su kuyusu açtırmıştır.
Yurt öğrencilerimiz Gazze’deki çocuklara mont ve bot hediye etmişlerdir.
üç çeşit
ücretsiz yemek
Genel Merkez yemekhanemizde deneyimli ve tecrübeli aşçılarımız tarafından 600 öğrenciye günlük üç çeşit ücretsiz yemek hizmeti vermekteyiz.
Özellikle Genel Merkezimize yakın üniversitelerde okuyan öğrencileri öğle yemeği için ağırlamaktayız. Ramazan aylarında ise Ramazan Ayı’nın mutluluğunu, huzurunu, bereketini iftar yemeklerinde öğrencilerimizi ağırlayarak paylaşmakta ve yaşamaktayız.
2006-2020 yılları arasında 110 İmam Hatip Okulunda orta öğretimde okuyan 25.000 öğrenciye üç çeşit yemek üretimi ve sunumu hizmeti verilmiştir.