İSTANBUL TASARIM MERKEZİ HABERLERİ

Osmanlı Mimarlığında Klasik Dil ve Bugüne Yansımaları
İstanbul Tasarım Merkezi ile İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Osmanlı Mimarlığında Klasik Dil ve Bugüne Yansımaları başlıklı söyleşi programı 24 Aralık Cumartesi günü merkezimizde gerçekleşti.

Uluslararası Öğrenciler Akademisi Kapanış Programı
Uluslararası Öğrenciler Akademisi İstanbul Tasarım Merkezi İhtisas Programı Kapanış ve Sertifika töreni 18.12.2016 cumartesi günü Merkezimizde gerçekleşti.

Ensar Vakfı Hanımlar Komisyonu Çanakkale/Lapseki Şubesinden İTM Ziyareti
Ensar Vakfı Hanımlar Komisyonu 10.12.2016 tarihinde Koordinatör Ceyda Gezer eşliğinde Çanakkale/Lapseki Şubesi Hanımları ile birlikte tanıtım ve bilgilendirme gezileri kapsamında İstanbul Tasarım Merkezini ziyaret ettiler.

Sinemada Yerli Dil Arayışı ve Ahmet Uluçay
İstanbul Tasarım Merkezi ile İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Sinemada Yerli Dil Arayışı ve Ahmet Uluçay başlıklı söyleşi programı 26 Kasım Cumartesi günü merkezimizde gerçekleşti.

Uluslararası Öğrenciler Akademisi Güz Dönemi Eğitimleri Başladı
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının gerçekleştirdiği Uluslararası Öğrenciler Akademisi Özel İhtisas Programı güz dönemi derslerine başladı.

`Özgün Hat Sergisi` Açılışı Sanatseverlerin Katılımıyla Gerçekleşti
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezinde Gülnihal Gül Mamat ve Talebelerinin birlikte hazırladıkları `Özgün Hat Sergisi` açılışı sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti. Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kaderin yaptığı açılış konuşmasının ardından sergi sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Sergide hocamız Gülnihal Gül Mamat ve on öğrencisinin kırk eseri bulunuyor. Sergi 15 Ekim 23 Ekim 2016 tarihleri arasında Merkezimizde ilgililerin ziyaretine açık olacaktır.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Kapanış
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Amasyada yapılan kapanış programıyla tamamlandı. Günün ilk bölümünde Jean-Marc Castera (Fransa) Döşemeler ile İşleme konulu sunumunu gerçekleştirdi. Casteranın ardından Akio Hizume (Japonya) Keçak Müziği konulu sunumunu yaptı. Sunum esnasında bir dinleti de gerçekleştiren Hizume, katılımcılara bu müziğin nasıl oluştuğunu uygulamalı olarak göstermiş oldu. Günün ikinci bölümünde çalıştay koordinatörü Prof. Miroslaw Majewski (Polonya) Orta Asyada bazı 12.yy desenleri konulu sunumunu yaptı. Gerçekleştirilen sunumların ardından konuşmacı ve katılımcıların dahil olduğu bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Değerlendirme toplantısında Majewski çalıştay ile ilgili soruları cevapladı. Toplantının ardından kapanış konuşmasını yapan Majewski herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Miroslaw Majewski konuşmasını tamamladıktan sonra İstanbul Tasarım Merkezi Koordinatörü Şule Yavuzer bir kapanış konuşması yaptı. Yaptığı konuşmada konuşmacı ve katılımcılara teşekkürlerini ileten Yavuzer katılımcılara hediyelerini takdim ederek konuşmasını sonlandırdı. İstanbul Tasarım Merkezi olarak üst kuruluşumuz olan Ensar Vakfına, Proje ortağımız İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Amasya Belediyesine, özel sunumları ile çalıştayda eğitim veren/sunum yapan konuşmacılarımıza ve çalıştayı ilgiyle takip eden katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

3.Uluslararası Geometrik Desenler Çalıştayı Amasya Gezisi 2.Gün
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ortaklaşa düzenlediği`` 3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı`` Amasya kısmının ikinci günü yapılan teknik gezilerle devam etti. Gümüşlü Camii, Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, Mehmet Paşa camii, Beyazıt Paşa Camii, Kaya Kitabesi, Büyükağa Medresesi, Kral Kaya Mezarlıkları, Çelebi Sultan Mehmet Medresesi, Çelebi Sultan Mehmet Medresesi, Çelebi Sultan Camii, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ve Abide Hatun Camii ziyaret edildi. Yapılan ziyaretlerin ardından Çalıştayın Amasya bölümünün ikinci günü tamamlanmış oldu.

3.Uluslararası Geometrik Desenler Çalıştayı Amasya Gezisi 1.Gün
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin ortaklaşa düzenlediği ``3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı`` Amasya kısmının ilk günü yapılan teknik gezilerle devam etti. Bu bağlamda Roma Su Kanalı, Yörgüç Paşa Camii, Torumtay Türbesi, Gök Medrese, Hilafet Gazi Türbesi ve Mihri Hatun Türbesi ziyaret edildi. Teknik gezilerin ardından Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve Ensar Vakfı Amasya Şube Başkanı İsmail Hakkı Çıttır`ın katılımıyla gerçekleşen akşam yemeği ile birlikte çalıştayın Amasya kısmının ilk günü tamamlandı.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 4. Günü
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı dördüncü gününü tamamladı. Günün ilk bölümünde Mohamed Ahmed (ABD) sunumlarını yaptı. Ardından Asiye Kafalıer Sönmez Selçuklu döneminde tezhipli iki kitap konulu atölyesini uygulamalı olarak gerçekleştirdi. Günün ikinci bölümünde Moones Rahmandous (İran) Desen Boyama konulu atölyesinde Geleneksel İran desenli bir uygulama çalışmasını katılımcılar ile birlikte gerçekleştirdi. Bugün yapılan sunum ve atölyelerin ardından katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi. Katılımcı belgelerinin takdim edilmesinin ardından çalıştayın İstanbul kısmı sona erdi. Çalıştayın devamında sunum ve atölyeler Amasyada devam edecek.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 3. Günü
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı üçüncü gününü tamamladı. Günün ilk bölümünde Seyed Masoud Mosavizade (İran) İslam mimarisinde yüzey süsleme için kullanılan tasarımlar başlıklı sunumunu yaptı. Mosavizadenin ardından Prof. Miroslaw Majewski (Polonya BAE) Şebeke desenleri konulu atölyesini gerçekleştirdi. Günün ikinci bölümünde Hamidreza Kazempour (İran) ve Akio Hizume (Japonya) iki farklı salonda iki ayrı atölye gerçekleştirdiler. Hamidreza Kazempourun Muarrak isimli atölyesinde Geleneksel İran deseni ile örnek bir uygulama katılımcılar ile birlikte yapıldı. Aynı sıralarda Akio Hizume Mimarlık ve müzik için yarı-periyodik geometri başlıklı sunumunu yaptıktan sonra Fibonacci dizilimi esas alınarak atölye çalışması gerçekleştirildi.

`HENDESEN` Sergisi
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortak olarak düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Sergisi HENDESEN sanatseverlerin katılımıyla açıldı. Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Abdurahman Kayapınar ve Ensar Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader açılış konuşmalarını yaptılar. Konuşmaların ardından sergi açılışı yapıldı ve konuklarımız sergiyi gezmeye başladılar. İstanbul Tasarım Merkezinde düzenlemekte olan Hendesen sergisi 09 Ekim tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacaktır.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 2. Günü
Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı ikinci gününü tamamladı. Günün ilk bölümünde Ameet Hindocha Geleneksel sanatları teknoloji ile yorumlamak konulu sunumunu yaptı. Hindochanın ardından Jean-Marc Castera Geometrik desenlere farklı açılardan bakış isimli sunumunu yaptı. Sunum tamamlandıktan sonra serbest el çizimi ile geometrik desen çalışmaları gerçekleştirildi. Günün ikinci bölümünde Boris Aldridge ve İmamaddin Amiraslanov iki farklı salonda iki ayrı atölye gerçekleştirdiler. Boris Aldridgenin Kaşan Çinileri: Bitkisel ve Hayvansal Motifler konulu sunumunun ardından katılımcılarla birlikte desen çalışmaları yapıldı. Aynı sıralarda İmamaddin Amiraslanov Labirent benzeri süslemeler ve mozaik. Kristalleşmenin mikrofotoğraflanması isimli sunumunu gerçekleştirdi. Atölye ve sunumlar boyunca katılımcılar, uygulama yapma ve yurtdışından gelen konuşmacılar ile desen analiz etme imkanı buldular.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 1. Günü
Ensar Vakfı kuruluşu İstanbul Tasarım Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesininin düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı ın ilk atölyesi 25 Eylül Pazar günü İstanbul Tasarım Merkezinde başladı. Ameet Hindochanın yönetimindeki atölye dört saat sürdü. Katılımcıların yoğun ilgi ile takip ettiği atölye çalışmasının ilk bölümünde Sultanahmet Camiinden bir desen tasarımının farklı yönleri ele alındı. İnceleme ve analiz çalışmasının ardından ara verildi. Verilen aranın ardından atölye Onlu desen çalışması ile devam etti. Katılımcıların yapmış olduğu uygulama çalışmalarının tamamlanmasının ardından çalıştayın ikinci günü sona erdi.

3.Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Açılış Paneli
Ensar Vakfı kuruluşu İstanbul Tasarım Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesininin düzenlediği 3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı 24 Eylül Cumartesi günü Bahariye Mevlevihanesinde düzenlenen Açılış Paneli ile başladı. Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kayapınarın yapmış olduğu açılış konuşmasından sonra çalıştayın koordinatörü Prof. Miroslaw Majewski çalıştayın içeriği hakkında bilgiler verdi. Tanıtım konuşmasının ardından çalıştay konuşmacılarını tanıtan Majewski konuşmasını sonlandırdı. Açılış Paneli programının ilk konuşmacısı olan Jean-Marc Castera İran çeşitlemeleri hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Görsel örneklerle zenginleştirilmiş içeriği konuklara detaylı bir şekilde aktaran Castera ardından sunumunu tamamladı. Panelin ikinci konuşmacısı Boris Aldridge idi. Kaşan sırlı çinilerini yeniden yorumlamak konulu sunumunu gerçekleştiren Aldridge soru-cevap kısmından sonra sunumunu tamamladı. Boris Aldridgenin ardından günün üçüncü konuşmacısı Prof. Hacali Necefoğlu Geometrik desenler olarak İslami isimler ve kutsal ifadeler konulu sunumunu gerçekleştirdi. İlgiyle takip edilen sunumun ardından Necefoğlu sunumunu tamamladı. Açılış Panelinin son sunumunu Prof. Miroslaw Majewski gerçekleştirdi. İstanbul Rum Ortadoks Kilisesinde gizemli bir geometrik desen konulu sunumu katılımcılar tarafından dikkatle takip edildi. Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği panel kokteylin ardından sona erdi.

Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi `Seramikle Tasarım Atölyesi`
İstanbul Tasarım Merkezi Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi beşinci ve son eğitim gününü tamamladı. Seramikle Tasarım Atölyesinin gerçekleştiği günde Özlem Özer Tuğal hocamız çocuklarla beraberdi.

Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi `Mimarlık Atölyesi`
İstanbul Tasarım Merkezi Çocuklar için 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi dördüncü eğitim gününü tamamladı. Mimarlık Atölyesinin gerçekleştiği günde Zehra Karakoç hocamız çocuklarla beraberdi.

Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi `Desen Tasarım Atölyesi`
İstanbul Tasarım Merkezi Çocuklar için 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi üçüncü eğitim gününü tamamladı. Desen Tasarımı Atölyesinin gerçekleştiği günde Ümmü Gülsüm Sevim hocamız çocuklarla beraberdi.

Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi `Sinema ve Kısa Film`
İstanbul Tasarım Merkezi Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesinin ikinci gününde Sinema ve Kısa Film eğitimi yapıldı.

İstanbul Tasarım Merkezinde Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi Başladı.
İstanbul Tasarım Merkezinde Çocuklarla 5 Gün 5 Tasarım Atölyesi başladı. İlk gün Serap Ekizler Sönmez hocamız ile birlikte İslam Sanatında Geometrik Tasarımlar eğitimi yapıldı.